Schroot is volgens het Openbaar Ministerie niet de enige bezigheid van de Zwijndrechtse ondernemer. Uit witwasonderzoek van Justitie blijkt dat de man in kwestie van 2016 tot en met 2020 geregeld grote bedragen overmaakte naar bedrijven die niets met schroot, oud ijzer of afval hebben te maken. Zo deed hij bijvoorbeeld ook betalingen aan bedrijven die zich met onroerend goed beheer of handel in consumentenartikelen bezighielden.
Maar er werd niet daadwerkelijk iets geleverd. Door middel van deze niet bestaande leveringen hebben de verdachten een witwasconstructie opgezet die pas na grondig onderzoek kon worden opgehelderd.
De gevangenisstraffen die het OM eist, variëren van tien maanden tot vijf jaar. De geldboetes tegen de bedrijven bedragen tussen de 100.000 en 500.000 euro. Bij natuurlijke personen zijn de boetes 25.000 tot 50.000 euro.
26TheVillage
In 2019 startte het Openbaar Ministerie een strafrechterlijk onderzoek onder de codenaam 26TheVillage. Aanleiding voor dit onderzoek was een eerder onderzoek waaruit bleek dat een persoon werd betaald waar slechts op papier een tegenprestatie tegenover stond. Namelijk het leveren van schroot aan een schrootbedrijf in Zwijndrecht.
Oneerlijke concurrentie
Bedrijven en ondernemers die beschikken over zwart geld concurreren niet op een eerlijke manier. Maar dat is niet het enige probleem. Ook burgers worden direct geraakt door deze vorm van criminaliteit. Het aanschaffen van panden met crimineel geld kan bijvoorbeeld de woningprijzen flink omhoog jagen. Daarom moeten mensen die zich schuldig maken aan het gebruik en witwassen van crimineel geld streng worden aangepakt, vindt het OM.
Het OM heeft de geldboetes opgelegd in de hoop de gedachten af te schrikken om nog eens dezelfde fout te maken. Aangezien het ze om het geld ging, moeten ze de straf in hun portomonnee voelen, aldus Justitie.