Na jarenlang in andere sectoren te hebben gewerkt, kan Adrie nu officieel aan de slag als molenaar. "Het blijft een magisch beroep. Als ik in de molen sta dan voel ik me thuis. Ik denk dat mijn vader trots zou zijn."
Herstel en modernisering van de molen
Sinds de jaren zestig maalt de molen niet meer op windkracht, maar met stroom. Na het overlijden van Adrie’s vader raakte de molen in verval. Dankzij vrijwilligerswerk en een vernieuwde aanpak is de molen sinds 2010 langzaam hersteld en functioneert hij nu weer volwaardig. Adrie is zelf erg trots dat hij nu officieel graan maalt en zelfs windstroom kan opwekken.
Hoewel de molenaar zijn diploma in januari of februari ontvangt, is zijn voorlopige certificaat al van groot belang. Het stelt hem in staat om verzekerd te zijn voor zijn werkzaamheden op de molen. "Zonder dit diploma kan ik mijn passie voor het molenaarschap niet veilig uitoefenen," aldus Adrie.
Oude foto’s en rijke familiegeschiedenis
Adrie geeft tegenwoordig ook tours door de molen met oude foto's van de molen, die een belangrijk onderdeel van zijn familiegeschiedenis vormen. Met zijn diploma in de hand kijkt hij ernaar uit om de traditie van zijn familie voort te zetten en zijn kennis over de molen door te geven aan iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is.
Adrie de Regt is een voorbeeld van hoe de liefde voor een ambacht door generaties heen kan voortleven. Molen De Regt is niet alleen een plek van werk, maar ook van erfgoed en gemeenschap in de regio Molenlanden.
Bekijk hieronder de reportage van Streekomroep 56 over de molenaar: