Agent Edwin rijdt zaterdagavond onder diensttijd in een onopvallende auto de Brug over de Noord op. Hij komt van Hendrik-Ido-Ambacht en wil naar Papendrecht. Ineens ziet hij in zijn ooghoek iets bewegen. "Er stond iemand op het fietspad", vertelt Edwin. "Wat doet de man daar, dacht ik. Toen sprong hij naar beneden. Ik schrok. Mijn eerste gedachte was: suïcide."
Edwin trapt op de rem en stapt uit. Hij kijkt over de reling naar beneden, maar ziet niemand. "Die is verdronken, dacht ik. Ik zag de stroming onder de brug. Die was zo sterk."
Helikopters en ambulances
Dan kijkt hij om zich heen en ziet op het fietspad een stapel kleding, pasjes en telefoons liggen. Meteen alarmeert hij zijn collega's. "Een politiehelikopter, een traumahelikopter, speedboot, brandweer, politiecollega's, ambulances, het hele circus ging in werking."
Edwin steekt de brug over en ziet dan twee mensen. "In hele korte tijd waren een man en een vrouw door de stroming al een grote afstand meegevoerd. Toen wist ik dat het ging om zwemmers op een warme dag en waarschijnlijk niet om zelfmoord."
Hij ziet dat vooral de vrouwelijke zwemmer het zwaar heeft. "Ze ging twee keer flink kopje onder en had moeite met de stroming. Het is levensgevaarlijk daar. Ook vanwege al het vrachtverkeer."
Ruim twaalf meter
De afstand tot het water is ruim twaalf meter. Eerst krijg je de klap op het water en vervolgens trekt de stroming je mee.
In het haventje van scheepsbouwer Oceanco kunnen de man en de vrouw zich toch vastklampen aan een muur. "Ze hadden er op dat moment lol in, ik hoorde ze lachen." Het duo hijst zichzelf de wal op en loopt richting het terrein van de voormalige staalfabriek Nedstaal.
Agent Edwin gaat van de brug naar beneden, naar de vaste wal. Zijn gearriveerde politiecollega's zitten de zwemmers inmiddels ook op de hielen. Eigenlijk kunnen ze geen kant op. Aan alle kanten staan hekken.
Knalrood
"Ze zagen er knalrood uit. Waarschijnlijk van de klap", zegt Edwin over het moment dat hij de twee zwemmers ziet. "En piepjong waren ze ook niet. Je zou denken dat mensen verstandiger zijn op die leeftijd. Ze bleken vaker van bruggen te springen. 'Just for fun'. Ik heb gezegd dat ze levensgevaarlijk bezig waren. Maar dat kwam eerst niet echt binnen. Ze waren flink beschonken. Pas toen ze allebei een bekeuring van 150 euro kregen drong de ernst door."
Zelf zou Edwin de sprong niet durven wagen, zegt hij. En hij wil het anderen ten sterkste ontraden, ook vanaf andere bruggen. "Ik snap dat ze het warm hadden en verkoeling zochten, maar doe dit nooit meer, heb ik gezegd. Alleen de afgelopen weken zijn er al zo veel voorbeelden van mensen die door de stroming verdronken zijn."
'Klauwen met geld'
Er zit hem nog iets anders dwars. "Ze hebben het overleefd. Miraculeus. Ze hebben heel veel geluk gehad. Maar ik hoop dat ze zich realiseren dat er medewerkers van de hulpdiensten waren die voor hen risico's hebben genomen en de rivier zijn opgegaan. De reddingsbrigade met een speedboot. Helikopters. En denk eens aan de kosten. Deze actie kost de samenleving klauwen met geld." Zijn nadrukkelijke verzoek: hou het bij een sprong van de duikplank.
Dit artikel verscheen ook op de website van onze mediapartner Rijnmond.