Vorige week kopte Rijnmond 'Opnieuw pittige plensbuien onderweg, met onweer en kans op wateroverlast' en een paar dagen daarvoor 'Regen, hagel, onweer en windstoten zijn onderweg, hoe hard wordt onze regio geraakt?'.
In beide gevallen ging het om een waarschuwing, code geel dus, van het KNMI. Sommige mensen kregen inderdaad met wateroverlast te maken of stonden langer in de file. Andere mensen dachten ongetwijfeld zoiets van: huh? Ik heb niets gemerkt.
We stelden een paar vragen aan Rijnmond-weerman Ed Aldus over de weercodes en weeralarmen.
Welke weercodes zijn er en wat betekenen ze?
Code groen: geen waarschuwingen.
Code geel: kans op gevaarlijk weer. Dit komt vaak voor in Nederland en het is raadzaam om alert te zijn, vooral als je onderweg bent.
Code oranje:grote kans op gevaarlijk weer met een aanzienlijk impact, zoals schade, letsel of veel overlast. Dit kan ook lokaal voorkomen.
Code rood:dit is een weeralarm voor extreem weer dat een grote impact op de samenleving kan hebben. Schade, letsel en overlast kunnen maatschappij-ontwrichtend zijn. Ook dit kan zeer lokaal zijn.
De laatste tijd lijkt er vaak sprake van code geel, klopt dat?
"Dat valt wel mee, we vestigen de aandacht er vooral op. Code geel komt hartstikke vaak voor. Ik vind het een huis-tuin-en-keukenwaarschuwing."
Is het overdreven om aandacht te vragen voor code geel?
"Code geel is niet overdreven. Het betekent: pas gewoon op, wees alert. Bijvoorbeeld bij een onweersbui, dan moeten zeilers en surfers de lucht goed in de gaten houden en op tijd uit het water gaan. Maar soms wordt gedaan alsof het een weeralarm is."
"Wist je dat code geel ook geldt voor een mistbank? Daar wordt vaak geen bericht over gemaakt, terwijl een mistbank gevaarlijker kan zijn dan een onweersbui. Als jij ergens in de polder ineens in een mistbank rijdt, zie jij je voorganger niet meer en kun je er zo bovenop knallen."
Mensen vragen zich vaak af of code geel wel zo nodig was?
"Een voorbeeld: op vrijdag en zaterdag viel in Rozenburg in korte tijd 60 millimeter regen. Tuinen stonden daar blank. Daarvoor was code geel afgegeven. Mensen die daar wonen, zullen dat ook terecht hebben gevonden."
"Maar in Barendrecht hebben mensen er niks van gemerkt, want daar viel veel minder. Daar zullen ze zeggen dat code geel misschien voor niks was, maar dat was het niet. Code geel waarschuwt dat er een káns is dat iets gebeurt, maar het hoeft niet. Mensen willen vaak bewijs hebben dat het niet voor niks was."
Moeten we bij code geel gewoon dan maar gewoon doorgaan met ons dagelijks leven?
"Blijf gewoon nadenken en laat je niet bang maken. Ja, het kan even flink rotweer zijn, maar het betekent niet dat de hele provincie onder water komt te staan."
Dus bij code geel hoef je niet thuis te blijven?
"Nee hoor."
Soms geldt code geel voor de ene provincie wel en voor de andere niet. Hoe zit dat?
"Het KNMI geeft codes af op provincieschaal. Zo kan code geel voor Brabant worden afgegeven, maar niet voor Zuid-Holland. Maar dat betekent natuurlijk niet dat een regenbui bij de Moerdijkbrug denkt: wacht even, we mogen de brug niet over, want daar geldt code geel niet."
"Een regen- of onweersbui houdt zich niet aan provinciegrenzen. Nogmaals: blijf gewoon nadenken."
Hoe zit het met code oranje en code rood?
"Bij code oranje wordt het serieuzer. Ik zeg dan altijd: als je thuis kan blijven, blijf dan thuis werken. Code rood is een weeralarm. Blijf dan thuis, zou ik zeggen."
Komt er deze week nog een code geel aan?
"Nee, daar lijkt het niet op. Het blijft voorlopig wel wisselvallig met regen of enkele buien."