Dordrecht, Netherlands

Bakkerij Kortweg gedwongen te sluiten: ‘Het is geen mooi verhaal’

Ambachtelijke bakker sinds 1934, staat er op de website. Maar daar komt 90 jaar na de oprichting een einde aan. Broers DirkJan en Henk Korteweg zien geen mogelijkheid meer om hun winkels open te houden.
Marjolein Vos | 3 januari 2024 15:30 | Aangepast op 3 januari 2024 14:08
De bakkerijketen is een bekende naam in Dordt. Maar per 1 januari kunnen klanten niet meer terecht op Winkelcentrum Bieshof. De huur van het pand liep af en verlenging was geen optie; het is allemaal te duur geworden. “Voor het MKB is het slecht geregeld in Nederland”, zegt DirkJan. “We hebben dezelfde problemen als de rest van het land: hogere energiekosten en een inflatie van 10 procent. Maar bij ons stijgen de huren ook nog eens. Het gaat om de manier waarop vastgoedmensen de huren berekenen. Ze doen overigens niets wat verboden is, maar ze gebruiken de inflatie als maatstaf voor de huur. Maar onze omzet stijgt niet evenredig.”

De gestegen huren en de lonen in combinatie met de hoge energieprijzen dwingen de broers afscheid te nemen van het familiebedrijf. “Het is geen mooi verhaal”, vertelt DirkJan. De broers hopen het tot de zomer te kunnen uitzingen. Tot die tijd moeten klanten nog terecht kunnen bij de filialen op Dubbeldam en in Sterrenburg voor hun brood en banket. Maar het kan ook eerder over zijn. “Medewerkers mogen vertrekken als ze wat anders hebben. Als het om cruciale functies gaat (en dat zijn ze eigenlijk allemaal) proberen we het anders op te lossen. We bekijken hoe het gaat.”
DirkJan Kortweg in betere tijden (2022) RTV Dordrecht
“Maar wij zijn niet de mensen die in een hoekje gaan zitten huilen”, zegt DirkJan vastbesloten. “We gaan gewoon verder met werken, we draaien door. Ook al hebben we er nu wel extra taken bij en moeten we veel zakelijke dingen regelen, zoals collega’s ondersteunen en contact hebben met collega-bakkerijen om te kijken of we eventueel medewerkers kunnen herplaatsen.” Zelf bij een collega aan de slag gaan, zien de broers niet zitten. “We zijn te jong om te stoppen met werken”, licht Henk toe. “Maar onder iemand anders gaan werken zien we niet zitten, dat zou een rare situatie opleveren.” “De liefde voor het vak zal altijd blijven, maar wij gaan niet verder met dit beroep”, vult DirkJan aan.

Met een andere baan zijn ze voorlopig helemaal niet bezig. “Eerste onze medewerkers goed onderbrengen, dat is het belangrijkste.” En er moet natuurlijk gewoon elke dag nog brood gebakken worden. “Onze handen blijven wel wapperen, dat hebben ze altijd gedaan.”

Voor DirkJan en Henk was het moeilijk om de beslissing te nemen. We hebben er wel wakker van gelegen en nog steeds eigenlijk. Maar de reacties van klanten die we krijgen zijn hartverwarmend.
Het zijn mensen die gunnen dat het goed met je gaat. Mensen die met je meehuilen. De schok is groot, de verbazing is groot. En ook bij ons. We hadden nooit gedacht dat het zo zou eindigen.
Maar we maken liever zelf de keuze te stoppen dan dat die door de bank wordt gemaakt”, vindt DirkJan.

De broers hopen dat een andere bakker nog brood ziet in de filialen en de winkels wil overnemen. “Maar als er geen oplossing komt, dan stopt het gewoon.” En komt er na 90 jaar einde aan een levenswerk.

Meest gelezen

Na 51 jaar einde verhaal voor Kees' bloemenzaak: 'Het was een geweldig avontuur'

Redactie Streek 56 | Tristan Kans | 24 dec 2024 17:30

Explosie bij huis in Brikstraat, dat vorig jaar ook al doelwit was

Redactie RTV Dordrecht | Rijnmond | 23 dec 2024 07:59

Lees ook

Drukke editie van jaarlijkse MKB dag met focus op samenwerking

Het Postillion hotel in Dordrecht was woensdag het decor voor de jaarlijkse MKB dag van de gemeente ...

Bakkerij Boender neemt winkels Bakkerij Korteweg over

Gestegen huren, energiekosten en lonen zorgde ervoor dat broers DirkJan en Henk Korteweg geen mogeli...

Ruim een derde aanvragen voor crisisfonds gemeente komt van sportclubs

Maatschappelijke organisaties in Dordrecht kunnen sinds het begin van 2023 via een subsidieregeling ...

Huurwoningen sneller verduurzamen om energiekosten te verlagen

De gemeente Dordrecht en de woningcorporaties Woonbron en Trivire hebben met elkaar afgesproken om a...

Gemeente deelt gratis Nibud-agenda’s uit: ‘Deze agenda’s helpen om grip te krijgen op je geld’

Niet alle Dordtenaren hebben een goed beeld van hun inkomen- en uitgavepatroon. De gemeente Dordrech...

Sportboulevard aan zijden draadje door extreme energieprijs: 'Sluiting desastreus'

De Sportboulevard aan de Karel Lotsyweg staat op omvallen nu de energieprijzen door het dak gaan. Al...