Het akkoord is ondertekend door de nieuwe fractievoorzitters van de partijen: Rolin den Heijer (VVD), Necdet Burakçin (GroenLinks), Franciske van Vugt-Roose (CDA) en Leen Struijk (ChristenUnie/SGP).
Dit zijn de vijf al eerder aangekondigde focuspunten in het coalitieakkoord:
- Meer betaalbare woningen
- Een duurzame en groene stad
- Bestaanszekerheid en gelijke kansen
- Groei van de economie en een gezonde arbeidsmarkt
- Een veilige, leefbare en levendige stad
Het nieuwe gemeentebestuur heeft de ambitie om vierduizend woningen te bouwen in de komende jaren, waarvan dertig procent uit sociale huur moet bestaan. De Spoorzone is daarin een belangrijke factor, terwijl het open polderlandschap volgens het akkoord behouden blijft. De coalitie benadrukt “terughoudend te zijn” bij sloopvergunningen als daar niet direct nieuwbouw tegenover staat.
Beoogd wethouder Peter Heijkoop (CDA) noemt de prestaties op het gebied van woningbouw in de afgelopen vier jaar onvoldoende. "Daar moet een flink stapje bij worden gezet." Toch heeft Heijkoop er vertrouwen in dat de doelen op dat gebied deze collegeperiode wel worden gehaald.
Klimaatneutraal in 2040
Het bouwen moet “zo veel als mogelijk energieneutraal” gebeuren, want de coalitiepartijen streven naar een volledig klimaatneutraal Dordrecht in 2040. Daarom komt het college nog dit kalenderjaar met een plan om minder duurzame woningen aan te pakken.
Voor een duurzame en groene stad hebben de coalitiepartijen plannen om:
- Te investeren in groene schoolpleinen
- Een wijkgerichte aanpak te hanteren met inzet van energiecoaches
- Een aantrekkelijk en veilig stadsstrand aan te legen in het Wantij
- Een boom te planten voor iedere geboren Dordtenaar
- Versteende plekken te vergroenen
De vier partijen streven naar “bestaanszekerheid en gelijke kansen” in de stad en komt daarom met een vervolg op het programma ‘Samen tegen armoede’. Ook komt er een nieuw sport- en diversiteitsbeleid.
Want, zo legt beoogd sportwethouder Marc Merx (VVD) uit, Dordtenaren sporten ondermaats terwijl dat juist "ontzettend belangrijk" is. Daarom wil hij "meer gaan denken vanuit de doelstelling" om inwoners meer te laten sporten.
De coalitie wil de komende jaren “de juiste bedrijven op de juiste plek in de stad” en wil daarom dat wonen, werken en winkelen mengen in de binnenstad. Het stimuleren van innovatie en duurzame bedrijvigheid is ook onderdeel van het economische deel van het akkoord.
Meer handhavers, verlagen parkeerdruk
Verder moeten er, als het aan de coalitie ligt, meer handhavers komen in de komende jaren. De coalitie onderzoekt de parkeertarieven “met belangrijke maatschappelijke functies” bij plekken zoals de Sportboulevard. In de binnenstad mikken de vier partijen op het verlagen van de parkeerdruk.
De VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie/SGP willen een gezellige levendige binnenstad. “Horeca en nachtleven waar het kan, in goede balans met wonen”, zo valt te lezen in het coalitieakkoord. Daarin staat ook dat culturele en sportevenementen, zoals internationale shorttracktoernooien, ook de komende jaren plaats moeten vinden.
Biesboschcentrum
Er is goed nieuws voor het Biesboschcentrum, waar een kwaliteitsimpuls onderdeel is van de plannen van de coalitie. Hondenbezitters zien binnenkort de hondenbelasting verdwijnen.
In het akkoord wordt ook de lage verkiezingsopkomst besproken. De coalitie belooft een betrouwbar bestuur te zijn en wil bij besluiten ook omwonenden en betrokkenen betrekken.. “We willen mensen niet van het kastje naar de muur sturen, maar open en helder communiceren.”
Beoogd wethouder Chris van Benschop (GroenLinks) spreekt nog niet van een volledig dichtgetimmerd plan. "Hoe we daar gaan komen, ligt echt nog open. Daar hebben we de raad bij nodig.' Vanaf nu zegt zij dat die invulling met alle partijen en inwoners gaat gebeuren.
Debat
In de middag debatteren alle Dordtse partijen over het coalitieakkoord. Dat debat is te volgen via de website van de gemeenteraad.