Het is rond 03:30 uur 's nachts als er een harde knal klinkt in de straat, tegenover het speeltuintje. De ontploffing zorgt voor brand bij vier nog redelijk nieuwe huizen in de straat. "Ik denk dat de huizen er nog geen zes jaar staan", vertelt een buurtbewoner.
"De brand heeft binnen gewoed en de muren zijn zo beschadigd, de isolatie was helemaal weg, dat het voor de bewoners niet veilig is om er te blijven wonen. Daarbij hebben ze natuurlijk staan blussen en is al dat water naar binnen gekomen. Het is onbewoonbaar."
De politie meldt op Instagram dat de brandweer grote moeite had het vuur onder controle te krijgen, omdat het oversloeg naar de aangrenzende woningen.
Oud-Feyenoorder
Het gaat om vier Turkse gezinnen, vertelt de buurtbewoner. "Ik ken ze niet, maar weet wel dat ze nog hun spullen mochten ophalen, maar slapen doen ze hier niet meer."
Ruim een halve dag na de explosie en brand is het weer raak, maar dan om de hoek in de Frans Naereboutstraat. Daar klinkt om 17:15 uur een zware ontploffing. "Gelukkig voor die mensen is het daar alleen aan schade bij de voordeur gebleven", aldus de buurtbewoner. "Daar wonen de ouders van Elvis Manu."
Manu (31) is voetballer die van 2012 tot 2015 bij Feyenoord heeft gespeeld en al weken niet is gezien bij de trainingen en wedstrijden van zijn huidige voetbalclub FC Volendam. De politie zou Manu's mogelijke betrokkenheid bij een misgelopen drugsdeal onderzoeken. Momenteel zou worden onderzocht of het klopt dat vijanden uit het 'cocaïnemilieu' wraak op de voetballer willen nemen.
De buurtbewoner vermoedt dat de daders destijds een vergissing hebben gemaakt. "Die eerste explosie was bij nummer 1B en de tweede bij 18. Al die huizen lijken ook op elkaar. Waarschijnlijk zaten ze verkeerd."
Kinderen speelden buiten
Op het adres aan de Frans Naereboutstraat woont Manu zelf niet, maar zijn ouders. "Die zijn natuurlijk heel erg geschrokken. Ze weten niet waar ze het zoeken moeten en weten van niks, zeggen ze. Elvis is ook een aardige jongen en gaat vaak bij zijn ouders op bezoek. Zijn vader zamelt nog spullen in voor Afrika. Ik had niet verwacht dat dit bij hen zou gebeuren."
Volgens de buurtbewoner hangt sinds een week een mobiele camera in de buurt. "Dat is voor de veiligheid van de wijk. Die eerste explosie was 's nachts, maar die tweede gewoon op klaarlichte dag." Op eerdere camerabeelden van buurtbewoners is volgens de buurman te zien hoe twee mannen met capuchons op vlak voor de tweede explosie langs het speeltuintje lopen.
De buurtbewoner voelt zich sinds de explosies niet meer veilig in de Dordtse wijk. "Je ziet die gasten gewoon lopen, terwijl mijn kinderen op dat moment buiten aan het spelen waren. Zij gooien het daar neer en letten niet op of er kinderen bij zijn."
Deze publicatie verscheen ook op de kanalen van onze mediapartner Rijnmond.