Dordrecht, Netherlands

Bewoners brandende flat moesten kruipend door de gangen om buren te waarschuwen

In de recreatieruimte van de flat staan veldbedden voor bewoners die niet terug naar huis kunnen © Corrado Francke
Bewoners van de flat in Dordrecht waar afgelopen nacht een grote brand woedde, hebben een horrornacht achter de rug. De gangen van de flat stonden zó vol rook dat bewoners kruipend hun buren moesten waarschuwen. Die geloofden namelijk niet dat het brandalarm echt was. "Het is hier al vaker loos alarm geweest, dus nu gelooft niemand het meer."
Redactie RTV Dordrecht | Rijnmond | 5 februari 2024 13:41 | Aangepast op 5 februari 2024 13:41
In de recreatieruimte van de flat hebben zich maandagochtend zo'n honderd bewoners verzameld. Hun nacht was kort en indrukwekkend. Dit hebben ze nog nooit meegemaakt. Een deel van hen kan maandagochtend weer naar huis, maar voor bewoners van verdieping 9 tot en met 12 staan er veldbedjes. Hun appartementen zijn onbewoonbaar, ze kunnen voorlopig niet terug naar huis.
"We waren lekker een film aan het kijken", vertelt een jongeman die samen met zijn vriendin is geëvacueerd. Hij komt in de opvangruimte een beetje bij van de nacht die hij nooit zal vergeten. Hij woont op de 7e verdieping. "Opeens werd ik door iemand gebeld of ik het alarm hoorde. Nee, zei ik. Toen deed ik de deur open en hoorde ik het wel."

De man, die bhv'er (bedrijfshulpverlener) is, schiet zijn buren meteen te hulp. Samen met zijn vriendin gaat hij van deur tot deur om zijn buren te waarschuwen. "Er was heel veel paniek", vertelt hij. Op een gegeven moment raakt het stel elkaar in de rook ook kwijt.

"Ik heb iedereen op mijn etage gezegd dat we moesten vertrekken", vertelt de vrouw. "In de brandgang raakte ik mijn vriend kwijt. Een vriendin van mij viel zelfs flauw. Ik heb haar naar beneden gesleurd, waar veel andere mensen waren. Daar zagen we elkaar gelukkig weer", vertelt ze opgelucht.

Vaak loos alarm
Volgens het stel verliep de evacuatie moeizaam. Veel bewoners leken niet eens door te hebben dat er brand was, of geloofden het brandalarm niet. Hoe kan dat?

"Het alarm gaat hier vaak af voor niks", legt de man uit. Volgens zijn vriendin was het onlangs in één week maar liefst drie keer loos alarm. "Daardoor gelooft men het niet meer als er wél iets aan de hand is. Gisteravond was dat ook het geval. Buren vroegen of het echt was. Dat is niet goed", verzucht de vrouw. "Voor hetzelfde geld slaap je er doorheen. Dan was je er nu niet meer geweest."

De brand van vannacht volgt kort op de laatste brand. Afgelopen zaterdag was het ook raak. Dat bleek géén loos alarm. Die begon ook op de 11e verdieping.

Clyde woont op de 9e verdieping Clyde. Hij bevestigt dat het alarm niet meteen door iedereen werd geloofd. "Het alarm gaat zo vaak af terwijl er niks aan de hand is, dat ook ik maar gewoon binnen bleef zitten. Toen ik alle brandweerauto's zag, ben ik maar naar buiten gegaan. Toen bleek het goed raak."

De man van het stel vertelt hoe de rook in het pand op gegeven moment zó dicht werd dat hij ademhalingsproblemen kreeg. "Ik was op de 6e verdieping met een andere vriendin. Toen we de deur van de gang opendeden, kregen we een klap vol rook in ons gezicht. We zijn kruipend op de deuren gaan bonken."

Bij daglicht is goed te zien hoeveel schade de brand heeft aangericht © Corrado Francke
Met ladderwagens van het balkon gehaald
Nadat de buren zijn gealarmeerd, vlucht de man zelf ook naar buiten. "We moesten weg voor onze eigen veiligheid. We zagen veel rook en hadden het gevoel dat we geen adem meer kregen. Dat was heel beangstigend."

Tijdens de evacuatie ademt hij zo veel rook in dat hij door het ambulancepersoneel nagekeken moest worden. Ook had hij veel koolmonoxide in zijn bloed.

Eenmaal veilig buiten is de ellende nog niet voorbij. Vanaf de begane grond ziet het stel dat mensen met kinderen op de balkons staan en om hulp roepen. "Ze stonden te roepen om hulp. Dat was afschuwelijk om te horen. Zij konden niet meer door de gang omdat er zoveel rook was. Zij zijn met ladders van de brandweer naar beneden gehaald." Ook Clyde zag dat veel mensen in het gebouw achterbleven.
Volgens Clyde zijn er in het verleden al eens mensen opgepakt door de politie voor de loze brandalarmen, "maar dit zijn weer andere mensen. Het zal wel verveling zijn, of frustratie. Psychische problemen misschien."

Opvang in hotel
Wanneer alle bewoners zijn geëvacueerd, worden ze naar het Van der Valk-hotel in Dordrecht gebracht. Daar worden ze opgevangen. Over die opvang is het stel niet te spreken. "Het was heel slecht geregeld", zegt de vrouw. "Eerst moesten we daarheen. Kort daarna kregen we te horen dat we terug mochten. Toen is een vriendin van mij hierheen gereden om het te vragen, en dat bleek niet zo te zijn."

Een uur later blijken de bewoners toch terug te kunnen naar de flat, maar bij aankomst moeten ze nog steeds buiten wachten. "Wij staan hier nu te wachten op twee mensen die op de 9e en de 10e wonen. Zij slapen bij ons, want anders hebben ze geen onderdak. Je moet elkaar toch een beetje helpen."

Lees meer over:

Brand|Short Stay Facility|

Meest gelezen

Live op YouTube RTV-Ridderkerk: Sinterklaasintocht 2024

Redactie Streek 56 | Jasmijn Thomassen | 16 nov 2024 09:00

Hoera, Sinterklaas is er weer! Zo zag de intocht in Dordrecht eruit

Corrado Francke | Redactie RTV Dordrecht | Stijn van der Poel | 16 nov 2024 15:58

Lees ook

Stapel hooibalen vat vlam, dag later nog nablussen

Dinsdagavond is een stapel hooibalen in brand gevlogen langs de Wieldrechtse Zeedijk in Dordrecht. D...

112-nieuws: ongeluk A15, aanhanger in brand, man gered uit water en auto op z'n kop

Bij een ongeluk op de A15 bij Papendrecht is een motorrijder gevallen. Verder stond er op een parkee...

Schuurbrand in Papendrecht door fietsaccu

Een schuur van een woning aan de Douwes Dekkerlaan in Papendrecht is donderdagmorgen helemaal uitgeb...

‘Maak snelheid met de vrouwenopvang’

De gemeenteraad heeft het college opgeroepen snelheid te maken met een opvang voor vrouwen die allee...

Het luchtalarm verdwijnt: zo vaak loeiden de sirenes de afgelopen 30 jaar voor noodsituaties

Als het aan de minister ligt, verdwijnt het luchtalarm en wordt het helemaal vervangen door NL-Alert...

Herstelwerk na Dordtse flatbrand gaat een halfjaar tot driekwart jaar duren

Het herstel van de schade, veroorzaakt door de verwoestende brand in de SSF-woontoren in Dordrecht, ...