Dordrecht, Netherlands

Bezuinigingen college hakken erin

Parkeren wordt duurder. Ook 's avonds in de parkeergarages. In het centrum en de 19e eeuwse schil moeten we ook op zondagmiddag gaan betalen. Dordrecht moet de komende vier jaar ruim 8,3 miljoen euro bezuinigen. Dat is meer dan waar vorig jaar aan werd gedacht. Het college heeft de besparingsvoorstellen gisteren overhandigd aan de raad.
Peter Tromp | 29 mei 2015 15:13 | Aangepast op 29 mei 2015 15:13
De ingrepen door het college zijn fors. Alleen projecten op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, arbeidsmarkt en binnenstad worden enigsziens ontzien. Het bezuinigingsmes is vlijmscherp en we gaan het allemaal merken. Subsidies worden alleen verstrekt om iets mede mogelijk te maken en niet om iets in stand te houden. De "kleine" subsidies tot en met 50.000 euro moeten het ook ontgelden. Geeft de gemeente daar nu nog 1,6 miljoen euro aan uit, dat wordt een miljoen minder. Dan gaat het om een paar honderd subsidies, vooral voor evenementen. Sportverenigingen moeten meer samenwerken en velden gaan delen. Onderhoud in de openbare ruimte vindt niet automatisch om de paar jaar plaats. Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor onderhoud aan de gebouwen en gaan daarvoor een coöperatie oprichten. Ook wordt fors gesneden in de uitgaven voor cultuur en media. Dan gaat het om de bibliotheek, Tobe en de lokale omroep. De volledige lijst met maatregelen is nog veel langer.

Dordrecht heeft jarenlang meer uitgegeven dan er binnenkwam. Het tekort werd aangevuld vanuit een reservepotje, maar dat moet stoppen. Ook kwam er minder geld vanuit het Rijk dan waar op was gerekend. Dordrecht past ook haar rekenrente naar beneden aan met een volle procentpunt. Het kwam er op neer dat in de boekhouding spaargeld meer rente opleverde dan in werkelijkheid het geval was. Gunstig gevolg is dat daardoor de rioolheffing wel naar beneden gaat.

Het college vindt desondanks dat de stad er niet slecht voor staat. De "Agenda voor de stad", zoals het volledige pakket aan bezuinigingsmaatregelen heet, moet nog worden besproken in de gemeenteraad. 

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Na zeven jaar afscheid van oud-burgemeester Kolff

Oud-burgemeester Kolff nam, na zeven jaar lang, op donderdag 29 augustus afscheid tijdens een beslot...

Einde verhaal voor Fit-Kidz: eigenaar stopt na gedwongen sluiting

Eigenaar Dani Munoz trekt de stekker uit zijn geliefde Fit-Kidz. Het nieuws komt naar buiten als rea...

Onderzoek: zorgen over PFAS in deze streek veel groter dan landelijk

Inwoners van de regio Dordrecht maken zich bovengemiddeld zorgen over de gezondheidsrisico’s van de ...

Afscheid Ridderkerkse raadsleden Erna de Wolff en Ronald Lapaer

Erna de Wolff van de Christen Unie had voor het zomerreces aangekondigd afscheid te nemen als raadsl...

Dordtse Uberchauffeurs in opstand tegen mobielgebruik tijdens rijden

We weten allemaal dat het geen goed idee is om je mobiel te gebruiken tijdens het rijden. Toch zijn ...

Nieuwe Nederlanders leren de taal door samen te borduren

Mensen samenbrengen door middel van het samenwerken aan een mooi project. Dat is wat Hillie den Best...