Dordrecht, Netherlands

Bijzondere verhalen kleuren teruggekeerd Sportgala: 'Hij doet er zoveel voor'

Alle winnaars van de Dordtse Sportuitblinkersverkiezing Gemeente Dordrecht
Medailles gingen woensdagavond als warme broodjes over de toonbank tijdens het teruggekeerde Sportgala. Onder meer Brigitte Sleeking, Gertjan van der Linden en Danny Makkelie vielen in de prijzen. Al ging de avond het niet alleen om winnen, maar ook om talloze mooie verhalen van de sportievelingen. Wij lichten er vijf uit.
Corrado Francke | 18 januari 2024 15:12 | Aangepast op 18 januari 2024 15:12
Promotiejaar MNC
De waterpoloërs van MNC Dordrecht beleefden een bijzonder jaar. Het lukte de ploeg om, voor het eerst in acht jaar, te promoveren naar het hoogste Nederlandse niveau. Het leverde het team de titel 'Sportploeg van het jaar' op.

"Het is een hele mooie ervaring en een mooie prijs voor ons als team", zegt een trotse Dino van Vendeloo. Teamgenoot Jim Mesman benadrukt het teamgevoel binnen MNC: "We spelen al sinds jaar en dag samen."

Promotie zag Mesman als een kers op de taart. "Het is iets waar we jarenlang met dezelfde groep keihard voor trainen. Het was een bekroning voor al die jaren hard trainen dat we dit nu gehaald hebben."

Brand en haar gebroken neus
Vanuit Spanje, waar ze op trainingskamp is, verscheen Lucinda Brand op het grote scherm in het begin van het Sportgala. Een prijs pakte ze niet, daar ging Sleeking mee aan de haal, maar respect verdiende de wielrenster en veldrijdster ook afgelopen jaar des te meer. 2023 sloot ze af met een derde plek op het WK en twee wereldbekerzeges. Dit jaar begon ze ook al goed: zelfs een gebroken neus kon haar niet van de NK-titel houden.

Hoewel Brand niet meer in de Dordtse binnenstad woont, komt ze er op dinsdag 13 augustus maar wat graag heen. Dan start in Dordrecht de tweede etappes van de Tour de France voor vrouwen. "Dit jaar is extra bijzonder om een van de grootste wielerwedstrijden in eigen stad te mogen rijden."
MNC Dordrecht als Sportploeg van het jaar René Kamps
Snowboardkoning Daan
Van wintersport tot olympische droom: het verhaal van Dordtenaar Daan Stam en zijn snowboard is ook bijzonder te noemen. Op het onderdeel snowboardcross sleepte Daan afgelopen jaar een zilveren medaille bij de Olympische Jeugdspelen in de wacht en dat leverde hem de titel 'Sporttalent van het jaar' op.

Snowboarden in Dordt is echter lastig en daarom is Daan voor het grootste gedeelte van het jaar in Oostenrijk te vinden, waar hij zijn grote droom najaagt. Zusje Rosa, moeder Karin en oma Lyda namen woensdag zijn prijs in ontvangst en straalden van oor tot oor.

"Ik vind het fantastisch, want hij doet er zoveel voor", vertelt Lyda. "Op jonge leeftijd ging hij al een halfjaar naar Oostenrijk in zijn eentje en nu moet hij verschillende dingen ook weer missen. Dan vind ik het heel leuk dat hij deze prijs heeft gewonnen."

'Doorbijter' Nick
Korfballen bij PKC in Papendrecht, de 10 kilometer tijdens de Drechtstadloop afleggen in 51 minuten en 47 seconden en dat als 13-jarige. Sporten gaat bij niemand vanzelf, maar dat geldt al helemaal niet voor Nick Kool. Hij kreeg een paar jaar geleden de diagnose kinderreuma, maar gaat toch zijn sportdromen achterna. Zijn moeder zette hem woensdagavond daarvoor in het zonnetje.

"Ik heb er niet heel veel last van, maar soms ben ik wel sneller moe en kan ik minder dingen dan andere kinderen. Maar ik ga ermee door", zegt Nick vastberaden, die in 2024 van plan is om de halve marathon te gaan lopen én een kwart triatlon. "Ik hoop dat ik dat kan waarmaken."
De genomineerden voor de titel 'Sporter van het jaar' René Kamps
'Greek Hero' René
Een wedstrijd van 10 en een half uur 'relatief kort' noemen. Dat kunnen alleen triatleten zeggen, onder wie René Verheij. Op het Griekse eiland Corfu won hij de 'Greek Hero Xtreme Triathlon': 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon (van 42,2 kilometer) lopen.

"Het zwemmen werd vanwege de harde wind wel wat ingekort. Het fietsen was op Grieks asfalt, dus erg slecht, en de marathon was op een grotendeels onverhard parcours", zegt Verheij over zijn bijzondere prestatie. "Ik doe het voor mijn plezier en heb er altijd veel zin in. Dat is wel het belangrijkste, denk ik."

Door zijn gewonnen race in Griekenland heeft Verheij zich gekwalificiteerd voor het WK Xtreme Triatlon, in augustus in Noorwegen. "Het water is een graad of vijftien, veel hoogtemeters met fietsen en een marathon die onverhard is", zegt hij over de loodzware tocht. "Ik denk dat ik er een kleine twaalf uur over ga doen en moet veel blijven eten en drinken."

Uitgebreide terugblik
Bekijk hieronder een reportage over het Sportgala. Binnenkort verschijnt er via onze online kanalen en op televisie een uitgebreide terugblik op het evenement, met daarin allerlei Dordtse sportverhalen.

Meest gelezen

Ravage en lange file op A16 door gekantelde vrachtwagen

Corrado Francke | Joris Gemen | 30 jul 2024 11:52

Deelscooters over een maand verleden tijd in Dordrecht: ‘Erg jammer'

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 1 aug 2024 14:59

Lees ook

Hond dood na aanrijding in Dordtse binnenstad, verdachte vlucht

Een hond is afgelopen donderdag aangereden op de Kuipershaven, in de Dordtse binnenstad. Het beestje...

Bekijk hier een samenvatting van FC Dordrecht - Al Qadsiah (1-0)

FC Dordrecht was zaterdag, in een van de sterkst mogelijke elftallen, te sterk voor het Saoedische A...

Beoogde basiself FC Dordrecht te sterk voor de ploeg van Aubameyang

De 'A-keus' van FC Dordrecht heeft zaterdag een prima indruk achtergelaten tegen Al Qadsiah uit Saoe...

Explosie in Zwijndrecht, raam woonhuis sneuvelt

Door een explosie in Zwijndrecht is in de nacht van vrijdag op zaterdag een raam van een woonhuis aa...

Taakstraf voor ex-eigenaar van failliete Dordtse sportschool

Een 33-jarige Schiedammer zag het wel zitten: een eigen sportschool in Dordrecht. Het is eind 2020 e...

Sliedrechtse beachvolleyballer foutloos naar achtste finales Spelen

De Sliedrechtse Yorick de Groot en zijn companion Stefan Boermans hebben ook hun laatste beachvolley...