Via hun website en social media-kanalen doet het korps een oproep. “We merken vaak dat het toch een jongensdroom van velen is: werken bij de brandweer. Nu krijg je die kans om te solliciteren”, vertelt woordvoerder Shaun Roubos. “Het is uitdagend, afwisselend werk. De ene keer blus je een brand in een woonhuis, de volgende keer red je een kat uit een boom of knip je een autowrak open na een ongeval. Geen dag is hetzelfde. Maar wat voorop staat is dat je het samen doet, in teamverband een ander helpen.”
Elk jaar wordt bekeken wat er nodig is aan specialismen. “Tijdens de vorige wervingscampagne draaide het vooral om duikers. Die hebben we nu voldoende’, zegt Shaun. “Dit jaar zoeken we vooral beroepscollega's die we intern opleiden tot motordrijver, die naast uiteenlopende brandweertaken verschillende taken aan boord van de blusboot verrichten. Daarnaast zoeken we een schipper voor de blusboot. We hebben er al vijf, maar willen naar zes, zodat elke ploeg twee schippers heeft.”
Werken bij de beroepsbrandweer kenmerkt zich door diensten van 24 uur. Dat betekent dat je in die 24 uur werkt, oefent, sport en slaapt op de kazerne. Maar daarna ben je ook weer 48 uur vrij.
Selectieproces
Meer informatie over de vacatures is te vinden op de website gabijdebrandweer.nl. Als je geïnteresseerd bent, kun je je aanmelden voor informatiebijeenkomsten. “Daar mensen gelijk een kijkje bij ons in de keuken. Aanwezig zijn bij zo'n informatieavond is een verplicht onderdeel van het sollicitatieproces. Woon je die niet bij, dan solliciteer je niet meer mee”, legt Shaun uit. “Het brandweervak is een verantwoordelijke baan die om een uniform selectietraject vraagt. Kandidaten doorlopen naast het bijwonen van een informatiebijeenkomst dan ook diverse stappen, waaronder een selectietestdag op 2 januari 2024 en een 24-uurs outdoor assessment en motivatiegesprek in januari. Met een goede basisconditie en gezond verstand is het traject prima te doorlopen.” De kandidaten worden getest op uithoudingsvermogen, fysieke gesteldheid en technisch inzicht. Vrijwel alle onderdelen zijn te trainen, zoals bijvoorbeeld de shuttle run test en de zwemvaardigheidstest.