Afgelopen dinsdag werd er in de raad een themabijeenkomst gehouden over het onderwerp. Doel was om te verkennen waar nog mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld windmolens of zonneparken te plaatsen zijn in onze regio. Aan de (virtuele) politieke stamtafel van het radioprogramma Studio De Witt werd er dit weekend gesproken over deze vergadering en over de ambities van het college. In het collegeakkoord staat dat er voorlopig wordt ingezet op het realiseren van vijf windmolens op het eiland, waarvan de laatste nog geplaatst moet worden.
De PvdA niet eens met coalitieakkoord over dit onderwerp. Er kunnen best nog meer windmolens geplaatst worden, vindt Alexander Jansen. Maar hij stuit op de nodige weerstand. “Beter voor Dordt en de VVD zijn tegen elke vorm van windmolens, ook tegen die weinig of geen overlast veroorzaken,”zegt Jansen. “Er valt gewoon niet over te praten en dat lijkt mij niet de meest constructieve houding richting 2030.” Dirk Loekemeijer van D66 is het met hem eens. “Ik denk wel dat we daar naar moeten kijken en niet bij voorbaat de deur moeten dichtgooien. Ik heb nog geen argument gehoord om het bij die vijf windmolens te houden.”
Wind- én zonne-energie
Frans Bauke van der Meer van GroenLinks vindt dat het college meer actie moet ondernemen. “We zijn ervoor om die ambitie waar te maken. En daarvoor zijn extra windmolens nodig”. Volgens hem is het niet mogelijk om de doelstelling te halen als je alleen focust op wind- of op zonne-energie.
Wethouder Rik van der Linden is wel positief. “Wat we nu realiseren, past bij de opgave die we hebben.” De bijeenkomst was dan ook bedoeld om te kijken naar de mogelijkheden. “We hebben met elkaar een zoekgebied aangewezen (Kijfhoek en langs de A15 en A16). Dan kan heel veel, maar ook een heleboel niet.” Er is bijvoorbeeld wel ruimte voor meer windmolens, maar de eigenaren van de grond waar de turbines zouden kunnen komen, gaan niet akkoord. “Dan is het vanuit gemeentelijk beleid even klaar”, licht de wethouder toe. “Maar het is aan de raad om daarover te beslissen.”
En die raad is nu aan zet. Aan het begin van zomer wordt er weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de ambities van de energienota. Volgens de PvdA is vooral belangrijk om de burger erbij te betrekken, anders heeft hij weinig zin. “Bij windmolens moeten om omwonenden risicoloos kunnen participeren, zodat ze er ook wat aan overhouden.” Hij denkt dat er dan ook minder weerstand zal zijn tegen de plaatsing. “De angsten (voor overlast) komen vooral voort uit oudere type windmolens. De nieuwe windmolens maken evenveel geluid als bromscooter. Dat is niet heel veel geluid”, merkt Jansen op. “Dus college, ton die ambitie, laat zien dat je als Dordrecht je eigen broek kunt ophouden, ook wat betreft energie.”