Over deze rampzalige overstroming hoort de luisteraar dus alles in de podwalk van Het Water Komt. In de podwalk, die naast Dordrecht ook te bewandelen is in steden als Amsterdam, Nijmegen en Zwolle, wandelt de luisteraar met een koptelefoon op een vooraf bepaalde route. De Dordtse route is ongeveer 4.5 kilometer lang en kent 33 audiofragmenten. De start en eindlocatie van de route is het Centraal station, waarna de wandeling de luisteraar door de Dordtse binnenstad voert.
RTV Dordrecht liep voor de onderstaande reportage delen van de wandeling samen met Tijmen Mulder, een van de oprichters van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het maken van de app en bijbehorende podwalks. Zijn team, bestaand uit ongeveer twintig werknemers, maakte al eerder dit soort apps. Tijmen wist zelf nog niet veel van Dordrecht af, daar is met het maken van de app wel verandering in gekomen. Zijn redactie moest namelijk veel onderzoek doen naar de vloed uit 1421, foto’s en ooggetuigen zijn er natuurlijk niet.
Om de wandeling iets interactiever te maken, heeft het team van Tijmen nog een technisch snufje toegevoegd aan de app. "We hebben ook gebruikgemaakt van Augmented Reality. Hiermee kan je bijvoorbeeld zien hoe hoog het water kwam en hoe de situatie er toentertijd uitzag. Door de telefoon op de desbetreffende locatie te richten, maakt de app de bijzondere verhalen zichtbaar. We willen hiermee een unieke gebruikerservaring creëren en dat de watersnoodramp niet vergeten wordt.”
De podwalk is gratis te downloaden voor Android en iOS, in de app van Het Water Komt. De gebruiker moet zelf van te voren even de audiofragmenten downloaden, daarna beginnen deze automatisch met afspelen als de wandelaar een locatie met audiofragment tijdens de tocht bereikt. De documentaireserie met presentator Winfried Baijens is deze maand iedere vrijdag om half negen te zien op NPO2.
Bekijk de videoreportage over de wandeling hieronder.