Met deze maatregelen wil de gemeente Dordrecht de mogelijkheden voor afvalscheiding verbeteren voor flat- en appartementsbewoners. Er komen nieuwe afvaleilanden met wijkcontainers voor PBD zakken en voor oud papier. In flats komen zo mogelijk extra containers. Dat voorkomt dat flatbewoneres hun afval binnen moeten bewaren.
Hergebruik
Met deze maatregelen wil de gemeente Dordrecht de mogelijkheden voor afvalscheiding verbeteren voor flat- en appartementsbewoners. Hergebruik na afvalscheiding is volgens de gemeente Dordrecht goed voor het milieu en het klimaat: Goed gescheiden afval levert grondstoffen voor hergebruik. Maar het is ook nog eens goed voor de portemonnee, aldus de gemeente Dordrecht. Afval verbranden is duur, dus loont het om afval te scheiden. De kosten van de nieuwe containers worden gecompenseerd doordat de gemeente minder hoeft uit te geven aan verbranding.
Makkelijker
Daarnaast wordt het voor inwoners in de hoogbouw makkelijker om grondstoffen gescheiden aan te leveren. Ze hoeven hun plastic verpakkingen, blik- en drinkpakken en het oud papier niet meer op te sparen om het op de goede dag aan de straat te zetten. Elk moment kunnen ze deze grondstoffen kwijt in de inpandige grondstofcontainers of op de afvaleilanden.
Ombouwen
Daar staat volgens de gemeente wel tegenover dat ze soms iets verder moeten lopen om hun restafval weg te gooien, omdat daar uiteindelijk minder containers voor zijn. Een aantal bestaande wijkcontainers wordt namelijk omgebouwd tot containers voor PBD-afval.
Uitvoering
Wethouder Tanja de Jonge laat weten blij te zijn met de maatregelen. “De gemeenteraad heeft al in 2020 het grondstoffenplan vastgesteld. De eerste fase waren maatregelen in de laagbouw. Die hebben al een groot effect gehad: het aantal kilo's restafval per inwoner is al flink kleiner. Maar het kan nog veel verder omlaag. Daar helpen deze maatregelen bij. En we weten dat veel bewoners van hoogbouw dit graag willen.”