Dordrecht, Netherlands

Dordrecht gaat afval flats en appartementen beter scheiden

Bewoners van appartementen en flats in Dordrecht kunnen hun afval binnenkort meer gescheiden aanbieden. Dat laat de gemeente Dordrecht weten. GFT (groente, fruit, tuinafval en ook etensresten) zit nu nog in de containers voor restafval, maar daar komen aparte wijkcontainers voor. Ook de inzameling van plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PBD) verandert.
Redactie RTV Dordrecht | 15 december 2023 14:30 | Aangepast op 15 december 2023 14:07
Met deze maatregelen wil de gemeente Dordrecht de mogelijkheden voor afvalscheiding verbeteren voor flat- en appartementsbewoners. Er komen nieuwe afvaleilanden met wijkcontainers voor PBD zakken en voor oud papier. In flats komen zo mogelijk extra containers. Dat voorkomt dat flatbewoneres hun afval binnen moeten bewaren.

Hergebruik
Met deze maatregelen wil de gemeente Dordrecht de mogelijkheden voor afvalscheiding verbeteren voor flat- en appartementsbewoners. Hergebruik na afvalscheiding is volgens de gemeente Dordrecht goed voor het milieu en het klimaat: Goed gescheiden afval levert grondstoffen voor hergebruik. Maar het is ook nog eens goed voor de portemonnee, aldus de gemeente Dordrecht. Afval verbranden is duur, dus loont het om afval te scheiden. De kosten van de nieuwe containers worden gecompenseerd doordat de gemeente minder hoeft uit te geven aan verbranding.

Makkelijker
Daarnaast wordt het voor inwoners in de hoogbouw makkelijker om grondstoffen gescheiden aan te leveren. Ze hoeven hun plastic verpakkingen, blik- en drinkpakken en het oud papier niet meer op te sparen om het op de goede dag aan de straat te zetten. Elk moment kunnen ze deze grondstoffen kwijt in de inpandige grondstofcontainers of op de afvaleilanden.

Ombouwen
Daar staat volgens de gemeente wel tegenover dat ze soms iets verder moeten lopen om hun restafval weg te gooien, omdat daar uiteindelijk minder containers voor zijn. Een aantal bestaande wijkcontainers wordt namelijk omgebouwd tot containers voor PBD-afval.

Uitvoering
Wethouder Tanja de Jonge laat weten blij te zijn met de maatregelen. “De gemeenteraad heeft al in 2020 het grondstoffenplan vastgesteld. De eerste fase waren maatregelen in de laagbouw. Die hebben al een groot effect gehad: het aantal kilo's restafval per inwoner is al flink kleiner. Maar het kan nog veel verder omlaag. Daar helpen deze maatregelen bij. En we weten dat veel bewoners van hoogbouw dit graag willen.”

Lees ook

FC Dordrecht heeft aan een kwartier genoeg tegen armoedig MVV

Buitenshuis gaat het de laatste weken wat minder voor FC Dordrecht, maar thuis is de ploeg dit seizo...

Koningsdag in Dordrecht dit jaar zonder Jubal: 'Het gaat gewoon niet met het aantal leden'

Het korps van Jubal luidt dit jaar niet de Koningsdag in met een aubade voor het Stadhuis. Een verl...

Tientallen streekgenoten krijgen lintje, oudste is 97 jaar

Het regent lintjes in de streek. Maar liefst 81 mensen hebben vrijdag een Koninklijke onderscheiding...

Wat is er te doen op Koningsdag? Alle activiteiten op een rijtje

Koningsdag staat voor de deur. Zaterdag kleuren de straten oranje en is er van alles te beleven in D...

Donderdag op TV Dordrecht: Via Cultura over dakloosheid en arme gezinnen

Deze week in Via Cultura een gesprek uit Via Forza met Debora van der Klei, over stichting Debster's...

Waterbus in problemen: aantal reizigers blijft achter

Het aantal reizigers dat gebruik maakt van de Waterbus blijft tegenvallen, meldt de provincie Zuid-H...