Babette kreeg in 2021 de diagnose autisme. Daarvoor kampte ze al jaren met psychische problemen, waardoor ze in 2020 met haar studie moest stoppen. De diagnose gaf veel antwoorden, en sindsdien is Babette hard bezig om weer aan de slag te gaan.
Acht maanden geleden is ze begonnen als vrijwilliger bij een dierenasiel. Babette houdt erg van dieren. Ze zou in de toekomst ook graag als dierenartsassistent willen werken. Het verkrijgen van een hulphond zou de volgende stap zijn in dit herstelproces.
Inzamelactie
De inzamelactie maakt dit voor Babette mogelijk. Ze is erg dankbaar voor de 175 donaties die al zijn gedaan: “Ik heb lang gewacht met het proberen voor een hulphond, omdat ik altijd dacht dat mijn problemen niet erg genoeg waren. Het blijkt dat mensen me toch willen helpen en het ook begrijpen. Het voelt erg bijzonder dat we al op de helft van het bedrag zitten, na twee weken.”
Met het geld dat tot nu toe is opgehaald kan Babette al beginnen met de aanvraag voor een hulphond. Het bedrag betaalt niet alleen voor het kopen van de hond, maar daarna ook voor de training. Het ´opleiden’ van een hulphond duurt ongeveer tweeënhalf jaar. De training wordt aangepast op de hulpvraag.
Zelfstandigheid
En hulphond kan Babette veel ondersteunen. “Op dit moment ben ik best wel afhankelijk van de mensen om mij heen. Een hulphond zou mij helpen om meer zelfstandigheid te krijgen.”
Babette geeft het voorbeeld van boodschappen doen. Mensen met autisme zijn gevoeliger voor prikkels, waardoor supermarkten overweldigende plekken kunnen zijn. “Dat kost mij veel energie, en soms loop ik dan ook vast”, aldus Babette. Een hulphond kan dit volgens haar een stuk makkelijker maken: “Met een hond kan ik samen in een bubbel. En die kan dan werken als een soort buffer tussen mij en de wereld. Dat kan er voor zorgen dat prikkels minder hard aankomen.”
Een hulphond wordt ook getraind om te helpen als het even te veel wordt. “Het kan in je eentje moeilijk zijn om te bedenken wat je kunt doen om een situatie beter te maken. Een hond kan daarbij dan signaleren dat je even op de grond moet gaan zitten, of kan je naar buiten leiden¨, aldus Babette.
Hoop voor de toekomst
Babette geeft aan dat een hulphond ook zou helpen met alledaagse structuur. ”In huis kan ik soms vastlopen bij hele kleine dingen. Vooral als er veel gebeurt, bijvoorbeeld als ik afspraken heb, kan ik soms weinig energie overhouden hebben voor de kleine dingen thuis. En dan is het heel fijn als je een hulphond hebt die even naar je toe kan komen om je even te kalmeren en steun te bieden.”
Het kan volgens Babette ook al helpen om een huisdier te hebben. “De hond moet ook eten en wandelen. Het is een goede reden om uit bed te komen en voor jezelf te blijven zorgen, zodat je voor de hond kunt zorgen.” Zij geeft aan dat deze alledaagse handelingen, waar de meeste mensen niet over nadenken, voor mensen met autisme vaak lastig zijn.
Het verkrijgen van een hulphond kan daarom veel verschil maken in het herstelproces van Babette. “Het biedt mogelijkheden om aan die toekomst te werken. zonder dat ik steeds weer vastloop. Ik heb dan altijd een veilig maatje aan mijn zijde. Dat geeft gewoon hoop voor de toekomst¨.
Wij hebben Babette ook in een reportage gesproken over haar inzamelactie.