Uniek in stedelijk gebied
De ‘gouden las’ werd op 28 maart symbolisch bezegeld door wethouder Rik van der Linden. Met de ondergrondse warmtering kan het warmtenet Dordrecht verder groeien. Wethouder Rik van der Linden noemt de ‘gouden las’ een nieuwe mijlpaal voor Dordrecht bij het verduurzamen van de stad. “Onze gemeente loopt voorop met de aanleg van een warmtenet in stedelijk gebied. Daar zijn we heel trots op. De aanleg ervan is mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking van meerdere partijen: Trivire, Woonbron, HVC, wij als gemeente en natuurlijk de interesse van inwoners die willen aansluiten op het warmtenet. Uiteraard heeft de aanleg impact op de stad; daarom is het extra fijn dat het hoofdnet nu afgerond is.”
Pittige klus
Het warmtenet is ruim 22 kilometer lang en aangelegd in circa zes jaar tijd. Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie van HVC, bedankt alle partijen die hieraan hebben meegewerkt. “Niet alleen de mensen die het hoofdnet binnen hebben bedacht, maar vooral ook de mensen die buiten de warmteleidingen hebben aangelegd. Het is een pittige klus, soms in moeilijke omstandigheden. Daar heb ik veel waardering voor.”
In Dordrecht zijn nu ca. 4.700 woningequivalenten aangesloten op het warmtenet. Eind 2019 zullen dat er ongeveer 6.000 zijn. Ten Elshof: “Daarmee wordt er 6.000 ton CO2 minder uitgestoten. Dat is te vergelijken met de CO2 reductie van ruim 35.000 zonnepanelen.”
Verdere groei
Dankzij de ring kunnen nog meer woningen en gebouwen in Dordrecht op het warmtenet worden aangesloten, aldus Robert Crabbendam, manager business management bij HVC. “De nieuwe tracés gaan aftakken van het hoofdnet. In 2019 staat de aanleg van een warmteleiding gepland in Sterrenburg en de Baanhoekweg. Ook onderzoeken we lokale warmtenetten in Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Zwijndrecht.”
Nederland aardgasvrij
We willen dat in Nederland alle woningen in 2050 volledig aardgasvrij zijn. Dat is een enorme opgave waarbij de gemeenten een belangrijke rol gaan vervullen. Ruim 7 miljoen huishoudens gaan van het aardgas af. Aardgas draagt als fossiele brandstof bij aan de klimaatverandering. Voor een klimaatneutraal Nederland moeten we daarom over op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken. Gemeente Dordrecht, woningcorporaties Woonbron en Trivire en HVC zetten zich daarom samen in voor een collectief warmtenet in Dordrecht. Het warmtenet in Dordrecht wordt gevoed met restwarmte van de afvalenergiecentrale van HVC.