"Gisteren werd er in België al met de productie vanuit gevangenissen gestart. Nederland sluit zich daar nu bij aan. Omdat er vraag naar is, maar ook omdat gedetineerden zelf hebben aangegeven iets te willen doen", vertelt Robert Meijer, woordvoerder van de P.I. Dordrecht. "Het gaat in eerste instantie om kapjes die gemaakt worden van katoen. Die zijn bedoeld voor gebruik in de gevangenissen zelf, als mensen verkouden zijn bijvoorbeeld, maar we willen ze ook aanbieden aan andere instellingen". De gevangenissen proberen nu ook te regelen dat er medisch verantwoord materiaal wordt geleverd, zodat er ook beschermingsmateriaal voor artsen en verpleegkundigen gemaakt kan worden.
De kapjes worden gemaakt op de textielafdeling, waar normaal gesproken al gedetineerden werken die geschoold zijn op het gebied van het verwerken van stoffen. "We hopen zo ons steentje bij te dragen in deze moeilijke tijden", vertelt Meijer. Het streven is dat er landelijk 50.000 mondkapjes per week worden gemaakt in de gevangenissen.
De P.I. Dordrecht zit voorlopig nog meer op slot dan anders; gevangenen mogen geen bezoek ontvangen tot 6 april. Advocaten worden ook niet toegelaten, alleen als dat strikt noodzakelijk is. "Tot nu toe zijn er geen besmettingen in Nederlandse gevangenissen gemeld en dat willen we natuurlijk graag zo houden", zegt Meijer.
Het dagprogramma dat in de Dordtse gevangenis aan de gedetineerden wordt aangeboden, blijft zo ver mogelijk hetzelfde. "We hebben het wel wat aangepast. Geen grotere groepen bij elkaar, zodat iedereen afstand van elkaar kan houden. We volgen daarmee de richtlijnen van het RIVM".