De restauratie verloopt sneller dan gepland, laat Harry Eskes, bestuurslid van de stichting, weten. De werklui zijn nu al toe aan het bovenste gedeelte van het markante gebouw. Dat komt mede doordat het uitzagen van de voegen aan de onderkant van de molen geen grootse problemen opleverde. “Weliswaar viel af en toe een steen weg - te slecht, te aangetast – maar het verliep soepel voor de soms wel zeven man sterke bouwploeg.”
Noodzakelijke opknapbeurt
Bij een inspectie vorig jaar bleek dat de voegen in dermate slechte staat zijn, dat ze allemaal vervangen moeten worden. Overigens worden de oude voegen uitgezaagd en niet uitgehakt. “Zagen levert dieper weg in de voeg een rechter resultaat op dan hakken (wat men vroeger deed). Bij hakken wordt de voeg van buiten naar binnen toe tapser; daarin zal de nieuwe mortel slechter hechten. Dus wat nu bij de Kyck over den Dyck wordt gedaan, is de beste methode”, zegt Eskes.
Oude boerderij
Op verschillende plekken in de muur zijn nu slechte stenen weggehaald. Om dit weer in stijl te vervangen, heeft de aannemer een partij oude stenen met dezelfde maat van een gesloopte boerderij uit ongeveer dezelfde tijd gereserveerd. “Die worden nu hergebruikt in de Kyck. Een vorm van circulaire economie dus. En de Kyck behoudt hiermee zijn authentieke uitstraling.”
Nog meerdere stappen te doen
Voordat er daadwerkelijk gevoegd kan worden, volgen nog diverse stappen. Als alle voegen van onder naar boven zijn verwijderd, worden deze uitgeblazen. Daarna worden ze nagespoeld en pas dáárna wordt er gevoegd. De nieuwe voegen worden dan nog enige tijd ‘nat gehouden’, om te voorkomen dat de mortel te snel droogt; en we weer in hetzelfde euvel van verpoedering zouden vervallen.
Dat de restauratie voorloopt op de planning, houdt wel in dat de molenaars eerder moeten stoppen met malen. Maar dat heeft geen gevolgen voor de molenwinkel; die blijft gewoon open.
Wanneer de werkzaamheden zijn afgerond, kan de aannemer nog niet inschatten.