Dordrecht, Netherlands

Dordtse Muziekschool dreigt te verdwijnen

Na dertig jaar dreigt het doek te vallen voor de Dordtse Muziekschool. Als het nieuwe seizoen begint, loopt het huurcontract aan De Vest 74 af en moet de school plaatsmaken voor appartementen. De zoektocht naar een nieuwe locatie loopt tot nu toe dood.
Marie Frenay | Ananda Cobussen | 18 juni 2023 13:00 | Aangepast op 18 juni 2023 13:00
Als we de trap op lopen, komen de muzikale klanken uit een keyboard en de welbekende oh-oh-oh, ah-ah-ah zangoefeningen ons tegemoet. Iris van der Made is zangpedagoog- en docent en werkt bij meerdere culturele instellingen. Het langste, al zeventien jaar, geeft ze met veel liefde en plezier zangles aan de Dordtse Muziekschool. Alleen deze school dreigt binnenkort omhuld te worden in stilte.

Omdat de muziekschool onder een particulier bedrijf valt en daarom geen subsidie ontvangt, is de gemeente niet verantwoordelijk voor de huisvesting van de school. “Maar we hopen natuurlijk wel dat de Dordtse Muziekschool slaagt in hun zoektocht. De gemeente heeft de afgelopen jaren veel vastgoed verkocht waardoor er beperkter aanbod is qua locaties”, vertelt Frank Meijer woordvoerder van wethouder Rik van der Linden.

Dat betekent dat de tweehonderd leerlingen en de vijftien docenten van de muziekschool aan hun lot worden overgelaten. Toch geeft de school niet op en zijn de medewerkers hard op zoek naar een alternatief.

Beperkt aanbod
Dat het aanbod beperkt is, heeft de baas van de Dordtse Muziekschool Raymond Hoffman wel gemerkt tijdens zijn zoektocht. “Er is te weinig aanbod en het aanbod dat er is, kunnen we niet betalen. Als muziekschool moet je rekening houden met verschillende factoren. Je hebt ongeveer vijf ‘kantoorruimtes’ nodig waar je je instrumenten even kwijt kan. En het liefste is het een vrijstaand pand zodat je de buren niet tot last bent”, vertelt Raymond Hoffman.

De muziekschool heeft contact gezocht met Jubal, maar die konden de school niet helpen. Ook heeft Raymond contact gehad met Ana Vastgoed, maar daar hebben ze geen ruimte meer. De Munt verhuurt hun ruimtes momenteel als ateliers aan kunstenaars, dus die optie valt ook af.

Daarnaast heeft Raymond gepraat met muziekschool To Be. Alleen daar is sprake van een hoge eisenpakken waar de Dordtse Muziekschool niet aan kan voldoen. Het enige wat de wanhopige muziekschool zou mogen doen van To Be is het lesgeven aan leerlingen vanaf de vierentwintig jaar, maar dat zou betekenen dat de school driekwart van de leerlingen kwijt zou raken.

Het doek valt
To Be heeft voorgesteld om alle leerlingen onder de vierentwintig jaar over te nemen, aangezien de organisatie hier wel subsidie voor ontvangt. Daarmee is het probleem alleen niet opgelost voor de Dordtse Muziekschool. In dat geval zou de muziekschool helemaal niet meer bestaan namelijk.

Voor Iris is dat een ondenkbare situatie. “Bij ons betalen de leerlingen ongeveer de helft. Ik vind het zo belangrijk om hier les te geven omdat wij ook mensen met een kleinere portemonnee een kans geven”, vertelt de muziekdocent. De lage kosten voor de leerlingen betekent dat Iris minder verdient bij deze muziekschool dan bij andere instellingen waar ze werkt. Toch heeft zij nooit overwogen om te stoppen.

Straf
“Het voelt een beetje als een omgekeerde wereld. We hebben altijd zelf onze broek opgehouden. Nu we geen nieuwe locatie kunnen vinden, is het net alsof we daarvoor gestraft worden. Het idee dat ik afscheid moet nemen van de plek en de leerlingen, die ik soms van kinderen heb zien opgroeien tot volwassenen waar ik zoveel van houd, voelt als een groot verlies”, zegt Iris.

Raymond hoopt dat het toch nog lukt om een andere locatie te vinden. Als dat niet lukt, moet hij binnenkort een knoop doorhakken wat de toekomst van de muziekschool betreft. “Uiteindelijk gaat het om wat het beste is voor onze docenten en leerlingen. Het belangrijkste is dat zij goed terechtkomen”, aldus Raymond.

Lees ook

Zorginstelling wil zorg voor cliënt stopzetten vanwege 'grensoverschrijdend gedrag'

De Protestantse Zorggroep Crabbehoff (PZC) wil een 20-jarige cliënt weghebben, omdat zijn moeder zic...

Bijeenkomst over verslaafdenopvang: 'Ik denk dat de boodschap wel aangekomen is'

Tientallen mensen zijn donderdagavond afgekomen op een debat over de verslaafdenopvang aan het Kromh...

Alblasserdammers mogen meepraten over nieuwe bouwlocaties

Het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam heeft onlangs de geheimhouding van versc...

Zwaargewonde (33) bij frontale botsing tussen twee auto’s

Twee auto’s zijn donderdagmiddag rond 16.30 uur frontaal tegen elkaar gebotst op de Munnikensteeg in...

Steeds meer molenaars, Dordrecht centrum van Zuid-Hollandse molenaarsopleidingen

Dames met een voorliefde voor techniek, achttienjarige molenaarszonen uit de Alblasserwaard en pensi...

Opvang asielzoekers in De Meent doorgeschoven naar 2026

De gemeente Papendrecht wil het opvangen van asielzoekers in winkelcentrum De Meent uitstellen naar...