Uit de door de vakjury geselecteerde spreuken koos het publiek de 12 beste. Uit de door de Dordtenaren via de website gekozen spreuken, deed de jury hetzelfde. Het uiteindelijke doel: 4 tot 12 tegels die als monument worden vereeuwigd op Het Achterom. De project leiders Tjarco van Raalte en Viona Versluis, benadrukken dat het geen zoektocht is naar één winnaar: “Net zoals de Statenbijbel niet is geschreven door één persoon”. Dit monument is een samenwerking om Dordrecht mooier te maken.
De zoektocht naar de wijsheid van Dordrecht, is onderdeel van de viering van de Synode. Zoals de Synode destijds een samenwerking was, die van invloed is geweest op onze taal en daarmee de identiteit van de Hollanders, creëert de bibliotheek een moderne versie van die samenwerking. De tegeltjes die te koop zijn via de
website, is ook een knipoog naar Jacob Cats die destijds met veel geschriften kwam en bekend is van het wijzende vingertje.
De vakjury bestaat uit 9 Dordtenaren, waaronder Gerben Baaij, directeur Dordrecht marketing, Rinette Reynvaan, Wethouder ruimtelijke ordening, binnenstad, cultuur en toerisme en Sibrand de Grauw, Schrijver van het boekje ABC Dordt. Er ontstond een interessante discussie, onder andere door de criteria die werden gehanteerd door de jury. De criteria waar de jury op lette: draagvlak, de referentie naar het Dordtse schaap of schapekoppen, taalkundig dialect, niet ordinair en positiviteit. De spreuken die zowel bij publiek als vakjury veel stemmen kregen: “Zoek de herder in je eigen schapekop”en “Blaat het niet dan schaapt het niet”.
U kunt nog stemmen op de website om uw favoriet in mei, van steen, staal en andere materialen in de bestrating van onze binnenstad te laten opnemen.