'Wij hebben dit nummer gemaakt om in opstand te komen tegen de organisatie omdat er zoveel doden zijn gevallen tijdens het bouwen van de stadions', vertelt De Gauw. Ze verwijst daarmee naar de situatie in Qatar, waar eind van dit jaar het WK voetbal plaatsvindt. De bouwers zouden onder zware omstandigheden hun werk moeten doen. Daarbij zouden meerdere gevonden en zelfs doden zijn gevallen. Hier is al veel ophef over ontstaan. Sommige deelnemende landen hebben zelfs nagedacht over een boycot van het WK.
Slavernij
Veel mensen weten er wellicht niet vanaf, of houden de handen voor hun ogen, denkt De Gauw . Op deze manier probeert ze deze mensen toch te bereiken. Niet om dit WK af te blazen, maar aandacht te vragen voor de 'moderne slavernij'.
De zangeres vergeleek de situatie in Qatar met de slavernij van vroeger: "De laatste jaren hebben we allemaal excuses aangeboden voor de slavernij van 150-200 jaar geleden, en terecht, maar dan vind ik ook dat we moeten vechten tegen de huidige slavernij en die niet moeten vergeten."
Onstaan
De protestsong is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Birgitta begon in maart 2021 'Cancel Qatar Nederland' te volgen op Twitter. De organisatie stelt misstanden aan de kaak en pleit door middel van een petitie voor de verplaatsing van het WK naar een ander land. 'Cancel Qatar Nederland' benaderde haar in september omdat in haar bio stond dat zij zangeres is. De organisatie stuurde eerst een tekst uit een bestaand nummer van Peter Sarstedt maar die werd niet goedgekeurd door de platenmaatschappij en dus moesten zij een nieuw nummer maken. Dat hebben ze uiteindelijk zelf geschreven. Dordtenaren Berry Jansen en Ruud Kramer hielpen De Gauw hierbij.