Omgevingsdienst en gemeente denken hard na over een oplossing. “Het is geen abc’tje”, zegt de woordvoerder van milieuwethouder Rik van der Linden, “We zijn een aanpak aan het ontwikkelen, want landelijk is niets geregeld voor dit soort gevallen”.
Gronddepot
In Dordrecht is een gronddepot, maar je kan daar niet zomaar alle grond storten. “We moeten dan een heel registratiesysteem opzetten. We moeten weten om welke hoeveelheden het gaat, in welke mate is het vervuild en is het een commerciële dump of gaat het om grond uit het tuintje van een particulier”, zegt de woordvoerder.
Bouwprojecten
Inmiddels komt de voortgang van bouwprojecten in het geding. Bij het graven van bijvoorbeeld een fundering moet veel grond worden afgevoerd. Maar dat mag niet. Het moet blijven liggen op het terrein. Tuintjes kunnen om die reden ook niet worden aangelegd. Omgevingsdienst en gemeente zijn zich bewust van de problemen.
Onderzoek
“We proberen eerder iets te kunnen organiseren, maar het ingestelde onderzoek duurt zes tot negen maanden. Het rapport is dus pas op z’n vroegst komend voorjaar klaar”, zegt de woordvoerder. Pas dan kan iets zinnigs worden gezegd over de mate van vervuiling en de grootte van het gebied.
Vervuilen mag niet
De problemen zijn ontstaan door de uitstoot van PFOA en GenX door Chemours aan de Baanhoekweg. De in het milieu aangetroffen gehaltes zouden niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Toch mag opgegraven grond niet op een andere plek worden gestort dan waar het vandaan komt. Dat komt omdat grond niet mag worden verontreinigd met vuilere grond. Dat zijn de regels. In een straal van tien kilometer rondom Chemours mag nu geen grond worden verplaatst.