“We vinden het belangrijk dat er een alternatief is,” zegt Van der Zande. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe richtlijn om basisschoolkinderen te kunnen te testen. Die hoeven dan geen wattenstaaf meer door de neus te krijgen.”
Het proces rondom de blaastest kreeg afgelopen week wel met een tegenvaller te maken. De test is geïntroduceerd in Amsterdam en het was de bedoeling van de GGD om deze manier van testen landelijk uit te rollen. Maar de Amsterdamse GGD heeft aan RTL Nieuws verteld voorlopig niet door te gaan met deze testen. Enkele uitslagen bleken niet te kloppen. De GGD denkt in eerste instantie dat de foutieve uitslagen komen door het verkeerd gebruiken van het apparaat. Het is niet duidelijk wanneer het testen op deze manier weer wordt opgepakt.
Van der Zande legt uit hoe de blaastest werkt. “Hij werkt andersom ten opzichte van de gebruikelijke test. Daar krijg je meteen een positieve of een negatieve uitslag. Dit apparaat detecteert uit je adem of je geen corona hebt. Als dit niet uitgesloten wordt, volgt er een normale test om te zien of je besmet bent. Deze techniek werd afhankelijk ontwikkeld om longkanker te constateren.”
April/mei
Over het stopzetten van de procedure in Amsterdam, maakt Van der Zande zich geen grote zorgen. “Dit lijkt meer op een procedurefout.” Wanneer hij zijn apparaat binnen heeft, is nog onduidelijk. “Dit hangt wel af van de ontwikkelingen binnen de GGD. We hopen op april/mei. Ook is het nog niet duidelijk wat zo’n test zal kosten.”
Tot die tijd zal de teststraat aan de Stevensweg de huidige werkwijze aanhouden. “Gemiddeld komen er tien tot vijftien mensen per dag langs,” zegt Van der Zande. Daarnaast werken zij voor bedrijven. “Laatst hebben we bijvoorbeeld en testronde gehad bij de politie en bij de brandweer en we komen langs bij bedrijven. Bijvoorbeeld in Moerdijk waar we dertig tot veertig man in twee uur tijd kunnen testen.”
Foto: Jordy Nijenhuis