Dordrecht, Netherlands

Eerste man dierenpartij had geweldige kindertijd op boerderij met 66.000 plofkippen

Hij had een geweldige kindertijd op de boerderij van zijn ouders met 66.000 plofkippen. Nu strijdt hij voor dierenwelzijn en heeft een grote afkeer van vlees.
Ingrid de Groot | 14 oktober 2022 13:13 | Aangepast op 14 oktober 2022 13:13
 "Puur wreed,'' noemt dierenvriend en fractievoorzitter Pieter Groenewege van de Dordtse Partij voor de Dieren (PvdD) de aanblik die hij als kind zag, van de vetgemeste plofkippen. "We moeten stoppen dieren als industrie te zien.'' 

 De herinnering is nog scherp: de twee gigantische kippenstallen uit zijn jeugd in Moerdijk. Tienduizenden piepende kuikens werden in zes weken tijd zo rond als een voetbal. En de moddervette kipjes bestemd voor de supermarkt, konden in die muffe stal, vol kippenstront,  door hun omvang niet meer op hun pootjes staan. 

"Ze kwamen bij ons binnen als kleine kuikentjes. Kratten, vol pluizige onschuld. Ongelooflijk triest dat die schattige diertjes in hun veel te korte leventje werden vetgemest in een industrieel complex zonder daglicht en daarna op transport gingen en geslacht werden.''
  De nieuwe Dordtse politicus, kan zich herinneren dat hij als driejarige in de schuur blij naar alle kuikens keek. In diezelfde ruimte werden de beestjes door werklui  achteloos als 'ding'  uit kratten gesmeten. "Ik besefte al jong: 'Dit is dierenleed. En het is niet oké.'"

Boerenzoon Pieter gooide zijn leven op jong volwassen leeftijd over een andere boeg dan zijn ouders, en zet zich nu in voor dierenwelzijn in de wereld.

Bij de  gemeenteraadsverkiezingen sleepte 'zijn' Partij voor de Dieren begin dit jaar in Dordrecht twee zetels binnen. En de dierenrechtenbeweging wint tot zijn vreugde terrein.

 In Haarlem wordt reclame voor vlees in de openbare ruimte verboden. En de koffie-tyconen achter Starbucks hebben steeds meer vegetarische sandwiches in hun schappen. 

 Fastfood-reus Burger King verkoopt al imitatie-burgers. En multinational Nestlé verovert de markt met vleesvervangers, die meer dan ooit een bite en vleessmaak hebben. 

Want écht vlees zou ongezond zijn. Bereslecht voor het klimaat én ook nog wreed voor de dieren.
Pieter Groenewege van de Dordtse PvdD noemt het een geweldige en nodige ontwikkeling, maar lang niet iedereen is er net zo gelukkig mee. 

 'Een kliekje bleekscheterige betweters misgunt mij vlees', schreef columnist John Bas in BNdeStem, het dagblad van West-Brabant. Het is precies de regio waar de kippenstallen stonden van Pieter Groenewege's ouders. 

 John Bas, gek op een gehaktbal, vindt dat het zwartmaken en bijna-criminaliseren van vleeseters moet stoppen.  "Dat ongenuanceerde van die bleekscheterige betweters, begint mij onderhand meer dan de strot uit te hangen, dan het lapje vlees dat zij mij misgunnen.''

Maar Pieter Groenewege uit Dordrecht is blij dat het bewustzijn groeit. Vleeseter  Bas kruipt volgens hem in een slachtofferrol. "En ook de vleesindustrie heeft daar steeds meer een handje van. Laten we niet vergeten wie de echte slachtoffers zijn: de dieren die voor de gehaktballen van deze columnist met geweld door het slachthuis worden gejaagd.''

Ondertussen is hij vooral druk als raadslid met dierenwelzijn.. De levende kerststal van Bert's Animal  Verhuur was jarenlang met zijn kameel de topattractie voor kinderen op de Kerstmarkt. 

Maar de ondernemer uit Appeltern, die zijn beestjes mishandelde is na acties van de PvdD niet meer welkom in onze stad.  "Dat hebben we mooi voor elkaar gekregen.''  Maar de fractie wil meer: een verbod op dieren bij evenementen: een ban op rondtrekkende kinderboerderijen.  En roofvogelshows moeten verdwijnen. 
Groenewege mailt foto's uit zijn kindertijd. Het zijn kiekjes van een blije peuter op de boerderij met zijn ouders én de kuikens. ,,Het was heerlijk om er te spelen op de hooizolder en door het bos te rennen naast ons huis."

Later kwam het besef over het dierenleed in de kippenschuren. Aan de keukentafel braken stevige discussies uit.  "k werd irritant, militant. Drammerig,'' zegt hij, maar de relatie sneuvelde niet.

 "We vermijden nu het onderwerp. Je moet dingen ook kunnen loslaten. In de politiek is dat sowieso gezond. En het zijn mijn ouders. Het is ook mijn familie.''

Lees ook

Dordrecht stapt over op turfvrije potgrond

De gemeente Dordrecht stopt met het inkopen van potgrond met turf. In plaats daarvan gaat de gemeent...

Dordrecht niet vuurwerkvrij, Partij voor de Dieren opent meldpunt

In 16 gemeenten mag je tijdens de komende jaarwisseling nergens vuurwerk afsteken. Vorig jaar waren ...

Dordtse kandidaten op landelijke kieslijst DENK

Raadslid Mehmet Safranti en commissielid Abdul Maroof van de Dordtse fractie DENK zijn verkiesbaar b...

Gaat er een Dordtenaar de Tweede Kamer in? 'Ik hoop het, als de kiezer mij dat gunt'

Dordtenaar Pieter Groenewege (31) gaat een gooi doen naar een plek in de Tweede Kamer. De huidige fr...

Partij voor de Dieren doet duit in zakje bij soap om Teerlinkpand

Een nieuwe ontwikkeling in het dossier Teerlinkpand, de Partij voor de Dieren is het na meerdere dwa...

‘Zijn we klimaatneutraal in 2040?’ Partij voor de Dieren wil weten hoe Dordrecht er voor staat

In 2040 moet Dordrecht klimaatneutraal zijn. Maar volgens de Partij voor de Dieren is het niet duide...