De vluchtelingen komen terecht in de crisisnoodopvang op het bedrijventerrein Louterbloemen. Daar werd vrijdag nog met man en macht gewerkt om alles op orde te krijgen. Bed, brood, bad, veiligheid en zorg is geregeld. Vooral op dat laatste hamerde de gemeente. Voordat er goede medische zorg (waaronder een huisarts en medicijnen) waren geregeld, wilde de gemeente de vluchtelingen niet ontvangen. "Het was echt een voorwaarde om dat op orde te hebben", zegt de woordvoerder.
De omstandigheden waarin ze tot nu toe verkeerden, zijn ronduit slecht te noemen. Het opvangcentrum in Ter Apel zit overvol en veel mensen moeten zelfs noodgedwongen buiten slapen. Daarom werd vanuit het Rijk de hulp van gemeentes ingeroepen. Maar luxe is het verre van.
"Het is echt basaal", vertelt burgemeester Wouter Kolff. "Wat we thuis hebben, is hier niet." De asielzoekers slapen op een stapelbed, douchen in een soort dixi-cabine en hebben een gezamenlijke ruimte om te zitten. Alles in een loods, wat tot voorkort nog volstond met allerlei spullen. De mensen hoeven in principe niet zelf van eten te voorzien, want dat wordt verzorgd door een cateraar. "Maar het is beter dan slapen in het gras voor de opvang in Ter Apel."
In de regio moeten er in totaal 225 plekken beschikbaar komen om de overstroom aan asielzoekers vanuit Ter Apel op te vangen. 200 plekken zijn daarvan in Dordt en 25 in Ambacht. Hoeveel mensen woensdagmiddag aankomen, is nog niet bekend bij de gemeente. Alle plekken zijn tot en met 1 oktober beschikbaar voor de asielzoekers. De Veiligheidsregio wil dat het Rijk daarna de zorg weer op zich neemt.