Geen andere olie dan zonnebloemolie
En daar raakt Khaled een gevoelig punt. Je zou zeggen: bak dan in olijfolie, arachideolie of kokosolie of een van de vele andere soorten olie. Maar die zijn niet allemaal geschikt voor verhitting en hebben soms een te dominante smaak. In de Turkse en Arabische keuken vol kruiden, smaken en geuren luistert de samenstelling van de olie heel nauw. En laat die van zonnebloemolie nu boven iedere twijfel verheven zijn.
Abdurrahman Yalniz van Avantage Supermarkt in Dordrecht glundert als de klep van de vrachtwagen open gaat. Een heel pallet vol forse flessen zonnebloemolie. "Kijk, wij hebben nog wel even. Maar dan wel maximaal twee flessen per klant. De olie is nu wel duurder dan normaal. Soms wel 100 procent, twee keer zo duur. Verder zijn er ook problemen met meel, ook dat is moeilijk. Maar het komt goed. We blijven zoeken. Ramadan is altijd een drukke tijd, maar de tafel staat straks gewoon vol met lekker eten." Met een knipoog: "Schrijf maar op dat wij nog wel even olie hebben."