Ook in onze streek komt de waterplant voor. Om precies te zijn in rivier de Giessen en haar aftakkingen in Hardinxveld-Giessendam. Op deze plek worden de komende drie weken meerdere harkboten ingezet om de plant in een gebied van drie kilometer te verwijderen.
Een belangrijk proces volgens Lotte Kaatee van Waterschap Rivierenland. “Cabomba woekert heel erg en dat zorgt ervoor dat de inheemse plantjes niet goed meer kunnen groeien. Ze drukken onze planten weg, vervolgens groeit het dicht en gaat de waterkwaliteit achteruit.”
Verder geeft Lotte aan dat wateroverlast op de loer ligt als de Cabomba niet wordt aangepakt. “Als het heel hard regent en alles overwoekerd is, dan heb je minder ruimte om water te bergen.” De cabomba komt oorspronkelijk uit subtropische delen van Noord en Zuid-Amerika. Dat de plant nu in de Nederlandse wateren te vinden is, ligt voor een groot deel aan onszelf, zo geeft Lotte aan.
“Het is vaak een mooie versiering in een aquarium. Als de vissen doodgaan, dan gooien mensen soms de rest van de inhoud, inclusief planten, in het water.” Een klein stukje is vaak al genoeg, want de plant kan onder gunstige omstandigheden zo’n vijf centimeter per dag groeien.
Om dat te voorkomen wordt de plant met een speciale harkboot op een zo zorgvuldige mogelijke manier verwijderd. Mark Bentum bestuurt de boot en legt uit hoe dat proces in zijn werk gaat. “Aan de achterkant zit een hark, die zet ik eerst in de bodem en dan vaar ik zo’n vijftien meter. Vervolgens spoel ik het sediment met schroefwater van de wortels en gaan de planten drijven, waardoor we ze makkelijk uit het water kunnen verwijderen.”
Bekijk hieronder reportage die RTV Dordrecht maakte over het verwijderen van de cabomba: