Het plaatsen van windturbines in dit gebied is al langere tijd punt van discussie. Molenlanden en Gorinchem hebben met het waterschap en de provincie Zuid-Holland eerder afspraken gemaakt over de energietransitie. Ze moeten 389 tera-joule (TJ) aan windenergie gaan opwekken, wat neerkomt op de plaatsing van zes tot tien grote windturbines en genoeg energie is voor zo'n 25.000 huishoudens.
Daarvoor werden de afgelopen tijd meerdere locaties in Molenlanden en één in Gorinchem onderzocht, wat veel weerstand opriep. Eerder spraken inwoners uit onder meer Bleskensgraaf, Noordeloos en Hoogblokland, maar ook de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en de eigenaar van het Vakantiepark Molenwaard zich fel uit tegen de plannen voor windmolens in hun omgeving.
Toch kondigden de gemeenten vorig jaar aan ook in de zichtlijn van Kinderdijk windturbines te willen gaan plaatsen. Geen enkele partij in de gemeenteraden van Gorinchem en Molenlanden steunde dit voorstel. Terug naar de tekentafel, want alleen op de locatie Gorinchem-Noord (locatie S) zouden niet genoeg windturbines kunnen staan om de doelstellingen te kunnen halen.
Vogels en erfgoed
Uit de analyse van de omgevingseffecten blijkt nu dat locaties die de gemeenten eerder op het oog hadden, niet kansrijk zijn. Het gaat om locaties J (in de zichtlijn van Kinderdijk), K (Bleskensgraaf), L2 (in het zicht vanaf Avonturenboerderij Molenwaard), M (Slingeland), O (Hoogblokland) en U (Avelingen).
Dit komt voornamelijk door de aanwezigheid van broed-, trek- en weidevogels en de nabijheid van werelderfgoed. De Alblasserwaard ligt tussen de werelderfgoederen Kinderdijk-Elshout en de Hollandse Waterlinies, die beschermd moeten blijven.
Wethouder Jan Lock van de gemeente Molenlanden vindt het belangrijk dat de bezwaren die zij hoorden vanuit de samenleving nu ook uit de analyse van de provincie naar voren zijn gekomen. "Ik ben blij dat dit eruit gekomen is."