Voorgaande jaren organiseerden zowel de Rotterdamse als de Dordtse fractie van de partij een gezamenlijk meldpunt. In Rotterdam zijn ze daar twee jaar geleden mee gestopt. Omdat de organisatie van het meldpunt te omvangrijk is, is de Dordtse fractie ook gestopt.
GroenLinks dringt wel aan bij de gemeente om het algemene meldpunt beter en bekender te maken voor de inwoners die de overlast ervaren. Dat gebeurt nu via de app Fixi.
Op Twitter zijn regelmatig klachten te lezen over het geknal. Dat terwijl er vanwege de coronapandemie een verbod op het knalgoed is. Gemeentewoordvoerder Marc van Wijnen wijst de afstekers op de consequenties die er op staan als ze gesnapt worden.
“Iemand die betrapt wordt op het afsteken van vuurwerk wordt meegenomen naar het politiebureau. Het vuurwerk zal in beslag worden genomen en er zal een proces-verbaal opgemaakt worden. Het Openbaar Ministerie bepaalt aan de hand van de hoeveelheid vuurwerk wat de hoogte van de boete of straf is. Mogelijk vind er ook een huiszoeking plaats, omdat mensen die doorgaans nu al knallen vaak meer vuurwerk in huis hebben.”
Het betrappen van mensen die vuurwerk afsteken is best lastig, erkent de woordvoerder. Ook omdat het afsteken vaak buiten het zicht van de politie gebeurt." In de stad zijn veiligheidsrisicogebieden aangewezen. Daar mag preventief worden gefouilleerd."
Van Wijnen roept mensen op het bij de politie te melden als zij denken of weten dat iemand in het bezit is van illegaal vuurwerk.
Ook lijsttrekker Chris van Benschop van GroenLinks roept op geen vuurwerk af te steken en overlast zeker te melden bij de gemeente. "Er is een landelijk verbod afgekondigd, maar dat betekent niet dat iedereen zich hieraan houdt. Het geknal heeft nadelige gevolgen voor het milieu en kan beangstigend zijn voor mens en dier," vertelt Van Benschop.