Dordrecht, Netherlands

Gemeente buigt zich over de vraag: jacht of geen jacht?

De gemeente Dordrecht wil dat wildbeheereenheid (wbe) Hoeksche Waard het recht krijgt om te jagen in een gebied ten grootte van 627 voetbalvelden op het zuidelijk deel van het eiland. Dat is tegen het zere been van Nettie Dekker, die een boek schreef over de mythes en fabels van de jacht. Ze hoopt dat de gemeente helemaal stopt met de jacht in dit gebied.
Redactie Streek 56 | Pascal Lenstra | 19 september 2024 17:30 | Aangepast op 19 september 2024 16:32
In Nederland mag je op vijf soorten jagen met een vergunning. Dat zijn de houtduif, de wilde eend, de fazant, het konijn en de haas. Op alle andere dieren kan alleen gejaagd worden als het een gevaar vormt voor de veiligheid, zoals de verkeersveiligheid of de gezondheid.

“Met deze diersoorten gaat het heel slecht. Daarom is het onverantwoord van de gemeente om de jacht door te laten gaan en zeker voor zo’n lange periode”, zegt Nettie Dekker. De vergunning die de gemeente wil afgeven aan wbe Hoeksche Waard zal voor 12 jaar zijn.

Ook gaat het volgens Dekker om ‘plezierjacht’ en hebben jagers geen maximum aan het doden van de dieren. Volgens haar moet daarom de teruggang van die soorten stoppen zodat de populaties zich herstellen.

Achteruitgang
Natuur- en Vogelwacht Biesbosch doet tellingen in het gebied en ziet een afname van het aantal vogels en reeën. Daarnaast zijn volgens de Staat van Instandhouding uit 2022 de omstandigheden voor deze soorten matig tot zeer ongunstig.

De wildbeheereenheid benadrukt dat het hun taak niet alleen is om dieren af te schieten, maar dat het ook gaat om andere vormen van populatiebeheer. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld het plaatsen van eendenkorven om meer broedgelegenheid te bieden. Ook gaat het volgens Erik Blokland van de wbe Hoeksche Waard niet alleen om ‘plezierjacht’. “Alle vormen van jacht is een kwestie van beheren van populatie. En dat je daar plezier aan beleeft, is dat verboden?”, vraagt hij zich af.

Nettie Dekker, Erik Blokland en andere experts zijn op dinsdag 17 september in gesprek gegaan met de gemeenteraad. Na afloop van het gesprek in het Stadskantoor werd duidelijk dat het merendeel van de partijen genoeg informatie hebben gekregen. Naar alle waarschijnlijkheid krijgt wildbeheereenheid Hoeksche Waard de vergunning voor de komende 12 jaar.

Bekijk ook onderstaande reportage over het wel of niet toestaan van de jacht.

Lees meer over:

Jagen|Jachtvergunning|

Meest gelezen

Steekpartij op middelbare school in Dordrecht, verdachte (16) aangehouden

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 13 sep 2024 17:29

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07