De campagne moet burgers bewust maken van het nut van energiebesparen. In totaal doen 44 grote steden mee. In vergelijking met wat de gemeente kan doen, is dit volgens De Jonge maar een 'kleine' actie. Zo laat ze weten dat de gemeente ook kijkt naar de mogelijkheden om in andere Dordtse overheidsgebouwen de kachel een graadje lager te zetten. "Maar we kijken ook of we daar toch ook lichten binnen kunnen uitzetten. Denk daarbij aan: minder vroeg de lampen aan en ook weer eerder uit." De Jonge vertelt ook dat ze er serieus naar aan het kijken zijn of het mogelijk is om werkplekken samen te voegen. Zo kunnen er andere afdelingen dicht en “dat bespaart weer energie.”
"Door de hoge energieprijzen en de huidige staat van ons milieu, is het van groot belang om energie te besparen", vertelt De Jonge. In 2040 willen we als gemeente energie- en klimaatneutraal zijn. Dit kunnen we alleen bereiken als iedereen meedoet. En de inwoners kunnen zo ook hun energierekening verlagen." Dordrecht startte zelf eind vorig jaar de campagne Slim Energie Besparen. Hiermee helpt de gemeente haar inwoners met raad en daad om hun huis energiezuiniger te maken.”
Het uitdoen van de (al energiezuinige) verlichting van het Stadhuis en de Grote Kerk is vooral symbolisch. “Maar de gemeente Dordrecht werkt aan een plan om blijvend energie te besparen in de eigen gebouwen. Door een nieuw energiecontract moet ook de gemeente veel meer voor energie betalen. Het doel is om 20 procent minder energie te gebruiken. Dit verlaagt de kosten. Ook zijn we minder afhankelijk van gas uit Rusland én het is beter voor het klimaat. Energie besparen kan bijvoorbeeld door het verlagen van de temperatuur in de gebouwen. Of door het sluiten van ruimtes die niet of nauwelijks worden gebruikt.”
De actie ‘Zet Ook de Knop Om’ loopt tot en met 30 oktober.