Dordrecht, Netherlands

Gemeente wil snel veel huizen bijbouwen

De gemeente trekt de portemonnee om meer en sneller te bouwen in de stad. Wethouder Piet Sleeking legt eenmalig dertig miljoen euro op tafel om ervoor te zorgen dat jongeren in Dordrecht kunnen blijven wonen.
Petra Scheurwater | 12 oktober 2018 14:19 | Aangepast op 12 oktober 2018 14:19
De gemeente wil de komende vier jaar vierduizend nieuwe woningen bouwen, zo is bekend gemaakt tijdens de presentatie van de begroting van de stad. De huizen komen onder meer aan het Admiraalsplein, de Patersweg en de Stadswerven.

Om daar snel mee aan de slag te gaan, trekt de gemeente dus eenmalig een groot bedrag uit. De groei is noodzakelijk, zegt Burgemeester Wouter Kolff. "Krimp tast de voorzieningen aan."

Veel van wat er in de begroting staat, is afkomstig uit het collegeakkoord. Zo is herhaald dat er vierduizend banen bij moeten komen in de stad. Dat betekent investeringen in het Leerpark, waarvan de opleidingen goed moeten aansluiten op de vraag naar technici en zorgpersoneel.

Uit de begroting blijkt verder dat Dordrecht jaarlijks zes miljoen euro uittrekt voor nieuw beleid. Er gaat een miljoen extra naar armoedebestrijding. Met het geld wil de gemeente sneller Dordtenaren in beeld krijgen die in de financiële problemen zitten.

Station

Dordrecht wil daarnaast dat het Leerpark een NS station krijgt en reserveert daar vijf miljoen euro voor. De komende tijd staat er onderhoud gepland aan Dordrecht Zuid. Als het aan de gemeente ligt wordt die halte verplaatst. Verder wil Dordrecht de intercity's terug.

Een ander plan dat al was gepresenteerd tijdens het coalitieakkoord en dat nu is herhaald is de vervanging van de pollers in de binnenstad door een systeem met camera's. Ook de introductie van een Dordtpas was al aangekondigd. Met die pas moet iedereen vanaf 2020 gebruik kunnen maken van culturele, recreatieve en sportieve voorzieningen.


Evenementen

Tot slot zet de stad in op kleine en grote evenementen. Zo herdenkt de stad het komende half jaar 400 jaar Dordtse Synode, The Passion komt in 2019 naar Dordrecht en in 2020 viert de stad dat het 800 jaar geleden stadsrechten kreeg.

Er wordt 50 mille uitgetrokken voor de veiligheid bij evenementen. Organisatoren daarvan klagen al jaren dat ze aan steeds strengere eisen moeten voldoen en daar ook nog de rekening voor krijgen. Dat leed wil wethouder Maarten Burggraaf verzachten.


Meest gelezen

Eerste prijs voor jong Dordts orkest, prestigieus podium lonkt

Erik van Krimpen | Redactie Streek 56 | 18 dec 2024 17:30

Drugslab opgerold: twee verdachten aangehouden

Redactie Streek 56 | 17 dec 2024 10:48

Lees ook

Alblasserwaard is bijna 750 jaar ingedijkt en dat wil deze stichting vieren

Graaf Floris V, met als bijnaam ‘der keerlen god’, gaf op 31 maart 1277 opdracht om de ringdijk rond...

Spektakelstuk én kerstman in de hekken: feestelijk einde van 2024 bij FC Dordrecht

Zowel op als naast het veld was vrijdagavond genoeg te beleven bij FC Dordrecht. In een sfeervol M-S...

Joop Teuteberg wilde eigenlijk stoppen, maar gaat nu tóch de piste in

Het stond groot in een landelijk dagblad en zelfs Omroep Brabant ging bij Joop Teuteberg op bezoek, ...

Man op elektrische fiets loopt hoofdwond op bij aanrijding

Een man op een elektrische fiets is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding op de Singel in ...

Mogelijk asielopvang in voormalig gemeentekantoor Hoornaar

Het voormalige gemeentekantoor in Hoornaar wordt mogelijk een asielopvanglocatie. Het Centraal Orgaa...

Dit zijn de finalisten voor de Grote Prijs van Dordt 2024

De spanning is om te snijden, na een reeks indrukwekkende voorrondes is het zo ver. Zaterdag strijde...