In Villa Augustus kwamen de deelnemende partijen bijeen. Namens de gemeente zette burgemeester Kolff zijn krabbel over de overeenkomst. “Onze inwoners moeten zich zo leefbaar en veilig mogelijk in de stad kunnen bewegen en kunnen leven. Dus we slaan de handen ineen om de overlast in de stad terug te dringen”, licht Kolff toe. “Het is het grootste doel van de gemeente, denk ik, dat mensen op een veilige manier kunnen wonen in hun eigen stad.”
Het gaat over allerlei vormen van overlast: bijvoorbeeld geluidsoverlast of vervuiling. Naast de gemeente hebben ook de politie, sociale wijkteams en woningcorporaties het convenant ondertekend. “In het convenant staat naast het doel ook beschreven hoe alle partijen dat doel denken te gaan behalen. Namelijk door op een betere manier gegevens met elkaar uit te wisselen, zodat ze met gedeelde informatie, en daarmee gebundelde kracht, samen de overlast in de openbare ruimte te lijf te gaan”, laat Trivire weten.
In 2017 werd de eerste versie van het convenant opgesteld, maar inmiddels is er geleerd van ervaringen en zijn zijn er nieuwe regels rondom privacy vastgelegd in de AVG. “Ik denk dat dit convenant vooral bekrachtigd dat we echt samen optrekken”, zegt burgemeester Kolff. “Dat we het net sluiten rondom de hardnekkige overlastgroepen en dat we jongeren die op het slechte pad dreigen te komen, dat we die preventief helpen. Of helpen om op het juiste pad te komen en te blijven. Wat mensen daarvan gaan merken dat, als het goed is, de overlast afneemt. Dat overlast wordt aangepakt daar waar het zich voordoet. En ik denk dat we beter in staat zijn om gegevens met elkaar uit te wisselen. Het zorgt ervoor dat je elkaar als partners gemakkelijker vindt.”