Cocaïne en MDMA
In de rechtszaal zitten wel Mikel van den B. (33), Danny B. (38) en Hendricus van der S. (63). De eerste is de enige die nog enigszins aan de gevonden wapens gelinkt kan worden. Maar Van den B. blijkt met justitie te hebben onderhandeld en zogeheten procesafspraken te hebben gemaakt. Daardoor wordt zijn zaak kort en bondig behandeld, zonder veel details. Op een paar wapens is DNA van Van den B. gevonden. Dat betekent volgens justitie: vuurwapenbezit. En los van de spullen in de loods zijn bij Van den B. thuis ook harddrugs gevonden. Het ging om cocaïne en xtc . "Ernstige feiten" vindt de officier. De verdachte, die al een half jaar in voorarrest heeft gezeten, hoort 34 maanden cel tegen zich eisen. Daarna verlaat hij de zaal.
Soort clubhuis
B. en Van der S. blijven over. Om uitleg te geven hun rol bij de chemicaliën, want justitie heeft de aanklacht vuurwapenhandel laten vallen. De twee verdachten praten volop en doen zich voor als naïeve mannen die niks van de illegale handel in de Florijnstraat wisten. Ze schilderen de loodsen af als een soort clubhuis waar het altijd gezellig was. Allebei kwamen ze er graag, voor een kopje koffie of om een potje te ouwehoeren. Een enkele keer, zegt Van der S., werd er bij de loodsen zelfs gebarbecued. Of keken ze samen naar een film.
Van der S. heeft achttien jaar een coffeeshop gehad, zegt hij , en stond een paar jaar geleden op het punt om een nieuwe carrière te beginnen. Als handelaar in antiek. Het geld klotste thuis niet tegen de plinten en hij hoopte in Ridderkerk gratis een stukje loods te kunnen krijgen voor de opslag van zijn spullen. Om de verhuurder gunstig te stemmen deed hij in de Florijnstraat af en toe wat klusjes.
Niet naar vragen
Van der S. kon bijvoorbeeld goed uit de voeten met een vorkheftruck en hielp met laden en lossen van spullen. Wat er allemaal in de dozen zat? Daar vroeg hij niet naar. Dat waren gewoon zijn zaken niet. Over de jerrycans met chemicaliën, die in de loods stonden, hoorde hij pas na zijn arrestatie, zegt Van der S.. Hij schrok van wat de politie hem vertelde. "Softdrugs zijn mijn werk geweest, maar harddrugs? Daar wil ik niks mee te maken hebben." B., die naast zijn uitkering wat aanrommelde met de verhuur van leasewagens, beweert hetzelfde. "Ik heb niks met die drugs van doen. Dat boeide mij niet. Ik kwam gewoon om koffie te drinken."
'Vijftig ruggen de man'
Volgens justitie zijn de twee verdachten heel wat minder onschuldig dan ze zich presenteren. Want: bij de loodsen in de Florijnstraat was door de recherche een camera geplaatst. En binnen waren stiekem microfoontjes bevestigd. De camera legde onder meer vast hoe er geladen en gelost werd op het terrein. De handelswaar verdween vermoedelijk naar drugslabs, elders in het land.
Door de afluisterapparatuur kon de recherche horen wat er zoal in de loods gezegd werd. Het ging er over kannetjes en liters. Over geld ("vijftig ruggen de man") en een stash, oftewel: een opslagplaats. Komisch is dat een van de mannen, zich niet bewust van de microfoontjes, op een gegeven moment zegt: "Als je in de serie Undercover (over een geheime politieoperatie - red) zou zitten dan zou je nu de lul zijn."
Ook vuurwapens waren trouwens onderwerp van gesprek. Maar volgens B. was dat niet meer dan interessantdoenerij. "Grootspraak", noemt hij het. Want een wapenhandelaar is hij nooit geweest. Wel heeft hij al vanaf zijn jeugd foute vrienden, erkent hij. "Het is moeilijk om daar afscheid van te nemen."
Tankdop
In tegenstelling tot Van der S. blijkt B. een aardig gevuld strafblad te hebben, onder meer vanwege autodiefstallen. Ook nu heeft hij weer geprobeerd om een auto te pikken en de politie heeft hem ook betrapt met een kleine hoeveelheid cocaïne. Die zat verstopt achter de tankdop van zijn Mercedes. "Wist ik niks van", zegt B. "Er reden wel meer mensen rond in die auto." B. en Van der S. hebben, net als de eerste verdachte, al een half jaar in voorarrest gezeten. Allebei hopen ze niet opnieuw de cel in te moeten. Maar daar heeft justitie geen boodschap aan. De strafeisen? Twee jaar cel voor Van der S. en drie jaar voor B. Het vonnis van de rechter komt op 10 maart.