Dordrecht, Netherlands

Herdenking bombardement Moerdijkbrug: ‘Wie de geschiedenis niet kent, zal de toekomst nooit begrijpen’

Bij het monument 13 mei 1940 is vrijdagmiddag stilgestaan bij de gebeurtenis die op die Tweede Pinksterdag in 1940 fataal werd voor de 7-tal Nederlanders die wisten van de plannen van de Duitsers om richting Rotterdam en Den Haag te trekken. Het plan was simpel: de Moerdijkbrug bombarderen. De uitvoering was des te moeilijker en dat bleek.
Dennis Koorevaar | 12 mei 2023 15:45 | Aangepast op 12 mei 2023 15:45
“De Duitsers lagen voor de Moerdijkbrug”, vertelt de voorzitter van Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 13 mei 1940 Daan Kaasjager. Zij wilde troepen over de brug sturen om uiteindelijk in Rotterdam en Den Haag te komen. De Nederlandse legerleiding wist dit en wilde de Moerdijkbrug verwoesten.” Het was in de basis een vrij eenvoudig plan; met bommenwerpers richting de brug en bombarderen. Het probleem was alleen dat het Nederlandse leger nog maar een bommenwerper had. “De geselecteerde bemanning is onderweg gegaan terwijl ze wisten dat zij het niet zouden overleven. Ze hebben eigenlijk een zelfmoordmissie uitgevoerd. Dat bleek ook op de terugweg, toen de toestellen bij Ridderkerk en Nieuw-Lekkerland zijn neergeschoten.

Het was dus de bedoeling van de Duitsers om uiteindelijk in Den Haag te komen. “Dan ben je in het regeringscentrum van het land. Dus als we de Duitsers onder de Maas konden houden, zou dat een groot voordeel betekenen.”

‘Door te geven aan de jeugd’
Vrijdagmiddag werd er weer stilgestaan bij deze verdedigingsactie. “We herdenken met meerdere motieven. We willen hun zelf herdenken en het verhaal doorgeven aan de nieuwe generatie.” Mede daarom waren er een aantal leerlingen van de Julianaschool aanwezig.

Majoor-vlieger Roël Boezen was, namens de Koninklijke Luchtmacht, aanwezig bij de herdenking. “Wie de geschiedenis niet kent, zal de toekomst nooit begrijpen. Voor de Luchtmacht is dit wel een van de belangrijkste gebeurtenissen van die eerste periode in bezet Nederland. Daarom is het ook belangrijk om hier bij aanwezig te zijn en door te geven aan de jeugd wat daar toen gebeurd is.”

Mede door zijn werk, weet Majoor-vlieger Boezen heel goed hoe het tijdens de vlucht in 1940 aan boord geweest moet zijn. “Ik kan mij heel goed voorstellen wat zij moeten hebben ervaren en beleefd, op het moment dat het spannend begint te worden.”

Ook tijdens deze herdenking werden de gebeurtenissen in Oekraïne aangehaald. Kaasjager: “Herdenkingen zoals deze blijven er actueel door. We moeten ons realiseren dat het nota bene in Europa kan gebeuren. Wij dachten dat Nederland in 1940 een veilige vesting was, en dat denken we in Europa nu ook.”

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Tientallen mensen trotseren hevige regenbuien voor herdenking gebroeders De Witt

De moord op de Dordtse broers De Witt is dinsdagavond herdacht door tientallen aanwezigen op de Visb...

Jonge zangeres en historisch besef tijdens herdenking moord gebroeders De Witt

Schijnbaar achteloos lopen er jaarlijks talloze personen voor het standbeeld van de broers De Witt o...

Nabestaanden herdenken bemanning WOII-bommenwerper ‘Popeye’

Zondag was het precies 80 jaar geleden dat de Britse Lancaster bommenwerper ‘Popeye’ neerstortte in ...

Emoties na excuses Kolff tijdens Keti Koti-herdenking: 'Ik ben zó blij'

Waar landelijk al meerdere excuses zijn gemaakt voor het slavernijverleden, deed burgemeester Wouter...

Meidagen 1940 herdacht: 'Vrede en veiligheid is helaas niet vanzelfsprekend'

Afgelopen maandag vond er een herdenking plaats bij het monument aan de Rijksstraatweg. Die bijeenko...

Gesneuvelde soldaten herdacht op Essenhof en in Dubbeldam

Afgelopen zaterdag vonden twee herdenkingen plaats voor gesneuvelde soldaten uit de meidagen van 194...