Dordrecht, Netherlands

Herdenkingsmonument overgedragen aan volgende generatie scholieren

De jaarlijkse adoptie van het Joods herdenkingsmonument in het stadhuis vond maandag weer plaats. Leerlingen uit de vijfde klas van het Johan de Witt gymnasium gaven de verantwoordelijkheid over het monument door aan hun opvolgers in de vierde en presenteerden het project waar zij een jaar lang aan hebben gewerkt: een werkschrift voor middelbare scholen over de Tweede Wereldoorlog.
Trevyn van Houwelingen | 9 oktober 2023 18:00 | Aangepast op 9 oktober 2023 17:10
Het monument ter herdenking van de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog wordt al 34 jaar lang door klassen van het gymnasium geadopteerd, die zich dan een jaar lang bezig gaan houden met de erfenis van diezelfde oorlog. Dit jaar lag er echter een sluier over de overdracht, de geweldsexplosie in Israël en de Palestijnse gebieden van afgelopen weekend.

Oorlog
Het conflict tussen Isreal en Palestina bestaat al sinds de oprichting van de Joodse staat aan de Middellandse zeekust. De afgelopen jaren bleef het relatief rustig, maar in de nacht van vrijdag op zaterdag begon Hamas, de militaire en ideologische beweging uit de Palestijnse gebieden, een verassingsaanval op een aantal Israëlische steden.

Honderden raketten kwamen neer op Israëlisch grondgebied en er werden burgers ontvoerd. Als antwoord op de aanval heeft Israël 300.000 reservisten opgeroepen en wordt de Gaza-strook, met daarin een aantal Palestijnse steden en vluchtelingenkampen, door het Israëlische leger volledig afgesloten van de buitenwereld. De Israëlische president kondigde op zondag officiëel aan dat zijn land in een staat van oorlog verkeert.
Moeilijk
De overdracht van het Joodse monument is ook een herdenkingsmoment. Voor Bertie Rodrigues, die als kind tijdens de holocaust bijna haar hele familie verloor, was het een moeilijk moment. Zij was uitgenodigd om te komen spreken namens het Dordts Joods Overleg, maar gaf in gesprek met een verslaggever van RTV Dordrecht aan dat ze twijfelde om haar verhaal te doen.

Bertie heeft kennissen en vrienden in Israël wonen: "Zij wonen in Tel Aviv, ze zijn veilig maar zitten nu wel in schuilkelders. Hun levens spelen zich momenteel in schuilkelders af." De link naar het herdenken van de Tweede Wereldoorlog is snel gelegd. Uiteindelijk heeft Bertie toch besloten haar verhaal te doen voor de scholieren die dit jaar over het monument waken: "Ik wil ze vertellen hoe het was, maar ook vertellen hoe het weer kan zijn. Ik ben zelf tachtig en mijn verhaal is van lang geleden. Maar nu gebeurt het weer."
De vredesvlag is sinds vandaag gehesen op het stadhuis in Dordrecht RTV Dordrecht
Vlag
Ook burgemeester Kolff was aanwezig bij de overdracht. Hij gaf een toespraak waarin hij zich uitsprak tegen het geweld in Israël en besprak met onze verslaggever de keuze om geen Israëlische vlag maar een regenboogvlag met daarop het woord "vrede" te hijsen op het stadhuis. "Ik denk dat iedereen hetzelde nastreeft, geen polarisatie, oorlog of gruweldaden. Laten we ons daarop richten en niet elkaar naar het leven staan over de keuze die gemaakt wordt of je wel of geen vlag ophangt." aldus de burgervader.

Het al dan niet hijsen van de Israëlische vlag zorgt voor verdeeldheid op sociale media, waar veel voor- en tegenstanders van Palestina en Israël elkaar verbaal bestoken. Kolff is ook voorzitter van het Veiligheidsberaad en legt de nadruk op het belang om te waken voor het overslaan van de polarisatie elders in de wereld naar de Nederlandse straten, waar veel verschillende culturen naast en met elkaar leven.

Die verschillende culturen zijn ook te zien in de vierde van het Johan de Witt, zij zijn sinds maandag de nieuwe adoptieouders van het Joods herdenkingsmonument en zullen zich nu een jaar lang gaan buigen over de gebeurtenissen, erfenis en gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Zo blijft de herinnering levend voor nieuwe generaties en kunnen toekomstige gruwelijkheden hopelijk vermeden worden.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over de overdracht van het Joods herdenkingsmonument.
Burgemeester Kolff met twee scholieren van het Johan de Witt gymnasium. RTV Dordrecht

Lees ook

Zorginstelling wil zorg voor cliënt stopzetten vanwege 'grensoverschrijdend gedrag'

De Protestantse Zorggroep Crabbehoff (PZC) wil een 20-jarige cliënt weghebben, omdat zijn moeder zic...

Bijeenkomst over verslaafdenopvang: 'Ik denk dat de boodschap wel aangekomen is'

Tientallen mensen zijn donderdagavond afgekomen op een debat over de verslaafdenopvang aan het Kromh...

Alblasserdammers mogen meepraten over nieuwe bouwlocaties

Het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam heeft onlangs de geheimhouding van versc...

Zwaargewonde (33) bij frontale botsing tussen twee auto’s

Twee auto’s zijn donderdagmiddag rond 16.30 uur frontaal tegen elkaar gebotst op de Munnikensteeg in...

Steeds meer molenaars, Dordrecht centrum van Zuid-Hollandse molenaarsopleidingen

Dames met een voorliefde voor techniek, achttienjarige molenaarszonen uit de Alblasserwaard en pensi...

Opvang asielzoekers in De Meent doorgeschoven naar 2026

De gemeente Papendrecht wil het opvangen van asielzoekers in winkelcentrum De Meent uitstellen naar...