Dordrecht, Netherlands

Hoe deze flat ontsnapte aan een ramp: 'Je kon ruiken wat er aan de hand was'

In een portiekflat op de Krispijnseweg ging het deze zomer bijna gruwelijk mis Corrado Francke
In een Dordtse portiekflat is deze zomer een fatale gasexplosie voorkomen. Dit nadat een bewoonster in haar woning de gasslang van het fornuis had doorgesneden. Buren zijn geschrokken en hopen dat de vrouw niet meer terugkeert. "Of we aan een ramp zijn ontsnapt? Zeker weten."
Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 18 oktober 2024 13:00 | Aangepast op 18 oktober 2024 12:18
Verdachte R.A. (42) hoorde donderdag dat ze haar straf in de gevangenis moet afwachten. Volgens de rechtbank is de kans groot dat ze opnieuw voor gevaar zorgt en daarom niet naar huis mag. "Er moet eerst duidelijk zijn wat er met mevrouw aan de hand is en welke hulp nodig is."

Terug naar 7 juli van dit jaar. Een zomerse zondag, maar niet al te warm. Veel bewoners van de portiekflat aan de Krispijnseweg, die zes appartementen telt, zijn thuis. Een kinderwagen vlak achter de gezamenlijke voordeur verraadt in ieder geval één piepjonge bewoner.

Paniek
"De bovenbuurvrouw kwam in paniek naar ons toe en klopte bij ons aan", zegt een flatbewoner die bij RTV Dordrecht zijn verhaal doet. "Toen ik de voordeur opendeed, trok de geur al direct door heel het huis. Iedereen kon ruiken wat er aan de hand was."

Nadat ze 112 bellen, rennen alle bewoners zo snel mogelijk naar beneden. "Er zijn heel veel kinderen in deze portiekflat én een slechthorende vrouw van 78."

Op de begane grond zien ze een geopende voordeur: die van de (verdachte) vrouw. Omdat je vanuit het halletje in de keuken kijkt, zagen we dat het fornuis naar voren was getrokken en daar de gasslang op was gelegd", legt de buurman geschrokken uit.
Deze brief hangt op de voordeur van A.: haar slot is vervangen Corrado Francke
'O, jullie leven nog'
De dame zelf is nergens meer te bekennen. Na het dichten van het lek en het controleren van de appartementen, krijgen de bewoners de opdracht om zo snel mogelijk de politie te bellen als ze de vrouw zien. "We belden haar en toen ze opnam zei ze: 'o, jullie leven nog'. Dat was iets choquerends, dit kon heel anders aflopen", beseft de omwonende.

Twintig minuten nadat de hulpdiensten zijn vertrokken, duikt de vrouw op in de straat. "Bewoners hebben haar toen vastgehouden, waarna ze nog iemand heeft gebeten." De verdachte wordt meegenomen door de politie en is sindsdien niet meer in het appartement geweest. Het slot van haar voordeur is vervangen, de sleutel ligt op het politiebureau.

Sindsdien worden de flatbewoners bijgepraat door Slachtofferhulp, de wijkagent en verhuurder Woonbron. "Maar het blijft nog steeds eng omdat zij nog steeds op het adres staat ingeschreven."

De boodschap dat A. voorlopig in de gevangenis blijft, komt voor de bewoner als een opluchting. "We waren bang dat ze vandaag weer thuis zou komen omdat we simpelweg niet weten waar ze toe in staat is. Als die gasexplosie was gebeurd, hadden wij hier waarschijnlijk niet gestaan."

Fatale explosies
Hij herinnert zich een gasexplosie even verderop aan de Prinses Julianaweg in 2010, waarbij een dode en achttien gewonden vielen. Zes woningen werden toen erwoest. Ook elders hadden zulke explosies fatale gevolgen: zo zorgde een slecht geïnstalleerd fornuis in het Belgische Turnhout een paar jaar geleden voor een explosie met vier doden.
Flinke brand na een gasexplosie op de Prinses Julianaweg in 2010 RTV Dordrecht
Volgens de flatbewoner kampt de vrouw met verschillende problemen, waaronder een drugsverslaving. Volgens hem kwamen er regelmatig 'figuren die je liever niet in je woonomgeving zit' om te roken in haar schuur en achtertuin.

Tijdens de inleidende zitting in de Dordtse rechtbank donderdag kwam haar drugsgebruik niet naar voren. Wel staat vast dat A. hulp nodig heeft. Een rapport van het Nederlands Instituut voor Forensissche Psychiatrie en Psychologie (NIFP) moet daar meer duidelijkheid in brengen. De resultaten hiervan komen ongetwijfeld naar voren in de inhoudelijke behandeling van de zaak, die op oudjaarsdag gepland staat.

'De buurt is erg angstig'
Ondanks een poging van haar advocaat, zo zijn er volgens hem geen rapportages van branddeskundigen en kan ze 'straks aan de ketting worden gelegd', moet A. in de gevangenis haar straf afwachten. "De buurt is erg angstig voor mevrouw", constateert de officier van justitie.

Dat concluderen haar mede-flatbewoners ook. "Dit heeft heel veel mensen wakker gehouden, we hebben vaak met de buren gezeten en erover gepraat. Niemand zou lekker slapen als zij terug zou komen, zij is tot alles in staat."

Meest gelezen

Plannen voor Station Leerpark beginnen vorm te krijgen

Pascal Lenstra | 17 okt 2024 08:00

Hoe deze flat ontsnapte aan een ramp: 'Je kon ruiken wat er aan de hand was'

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 18 okt 2024 13:00

Lees ook

FC Dordrecht naar top vijf door zege bij VVV, belangrijke rol voor Slory

FC Dordrecht heeft vrijdagavond uitstekende zaken gedaan in Venlo. De ploeg boekte een nipte 2-3 zeg...

Margré mist finaleplek Erfgoedparel, maar is 'blij met de positieve reacties'

Geen Erfgoedparel voor de genomineerde Papendrechtse Margré van Wijngaarden. Dat is duidelijk geword...

Hennepkwekerij in woning Papendrecht opgedoekt

Een woning in Papendrecht is donderdag opgedoekt nadat er een hennepkwekerij en hennepdrogerij in de...

Overlast vrachtverkeer Nieuweweg in Hardinxveld-Giessendam: Verzakking van riool brengt simpele oplossing aan het licht

De afsluiting van de Nieuweweg in Hardinxveld-Giessendam voor zwaar vrachtverkeer moet blijven, vind...

Vrijdag in Op Pad Met Ad: hoeveel lokale partijen kan een stad hebben?

Een nieuwe lokale partij lijkt zich aan te dienen als straks weer gemeenteraadsverkiezingen zijn. Ou...

Gemeente steekt bijna 40 miljoen euro in nieuw recreatiecentrum De Fakkel

De gemeenteraad van Ridderkerk is akkoord gegaan met een miljoeneninvestering voor de nieuwbouw van ...