Dordrecht, Netherlands

Hoe nu verder met Chemours in de Dordtse raad? 'Moeten druk op de ketel houden'

De provincie, de Tweede Kamer en het Europees Parlement: de uitstoot van PFAS door Chemours is inmiddels - niet bepaald in positieve zin - al internationaal bekend. Kan de Dordtse gemeenteraad dan nog wel iets betekenen? Raadsleden zijn echter duidelijk: "We vinden dat we de bewoners moeten ondersteunen."
Corrado Francke | 28 september 2023 16:39 | Aangepast op 28 september 2023 16:39
Daar kwam woensdag nog een overwinning voor de gemeenten bij. De rechtbank in Rotterdam bepaalde dat Chemours deels aansprakelijk is voor schade die gemeenten hebben geleden door vervuiling met PFAS. De rechtszaak was aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

De rechtbank oordeelde dat de uitstoot van PFOA, een PFAS-variant, tussen 1984 en 1998 onrechtmatig was. In dat oordeel kunnen de raadsleden zich massaal vinden. Zo zegt SP-commissielid Meta Kamphuis, die op een steenworp afstand van Chemours woont: "Ik ben super blij voor de inwoners van Dordrecht."

Die blijdschap delen andere partijen. "Jammer dat het bedrijf niet uit zichzelf verantwoordelijkheid heeft genomen, maar dit is een goed vonnis", zegt VVD-raadslid Alexander Kuhlmann. "De vervuiler betaalt, dat geldt ook hier."
Wethouders reageerden woensdag verheugd op de uitspraak Corrado Francke
Waar Europa aan zet is voor een PFAS-verbod en de provincie Zuid-Holland over de vergunning gaat, maar ook gebonden is aan wetgeving, is voor Dordtse fractie 'de druk erop houden' leidend. "Ik kan het verhaal van onze inwoners doorvertellen op provinciaal en landelijk niveau", benadrukt CDA'er Jan van Dam Timmers.

Margret Stolk (VSP) vult aan: "We moeten de druk op de ketel houden en met inwoners in gesprek gaan." De VSP, voluit Verenigde Senioren Partij, heeft net als vier andere partijen niet de luxe om snel met partijgenoten in de provincie of Tweede Kamer te schakelen. Toch is er ook voor hen een taak weggelegd, benadrukt Marco Stam (Fractie van Waardhuizen). "Het is onze stad, het zijn onze inwoners, het gaat om hun volksgezondheid en het is ons grondgebied."

'Iets meer betrokkenheid'
Stam stipt meteen een kritiekpuntje aan richting het gemeentebestuur. "We vragen iets meer betrokkenheid in de communicatie naar onze inwoners. We begrijpen dondersgoed dat iets wat onder de rechter is je niet allemaal naar buiten kunt brengen, maar breng je inwoners iets meer op de hoogte van de stappen in dit dossier, daar is gewoon veel behoefte aan", ziet hij.

Beter Voor Dordt hoopt vooral dat de gemeenten en Chemours niet wachten op het eindvonnis, maar al eerder in actie komen. Raadslid Jan-Willem Wringer: "3M heeft in België heel veel PFAS uitgestoten en daar hebben ze besloten om te beginnen met het afgraven van 950 stukken grond tot een diepte van 75 centimeter, zodat mensen hun tuin en moestuin weer kunnen gebruiken. Als we daar bewoners mee kunnen helpen, zou dat heel mooi zijn."

Lees meer over:

Chemours|PFAS|

Lees ook

Leidingbreuk bij Chemours leidt tot aangifte: 'Het moet een keer stoppen'

Meta Kamphuis, omwonende van het Dordtse chemiebedrijf Chemours, heeft aangifte gedaan naar aanleidi...

Kamervragen over lekkage Chemours: gevolgen voor gezondheid?

De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld na de lekkage bij Chemours afgelopen dinsdag. ...

Chemours lekt gevaarlijke stof na leidingbreuk

Een onderdeel van chemiebedrijf Chemours heeft korte tijd tetrafluorethyleen gelekt. Deze zeer zorgw...

Met maïs PFAS uit afvalwater halen, hoe werkt dat?

Een speciale waterfilter om PFAS-stoffen uit afvalwater te halen wordt, getest bij een waterzuiverin...

Staatssecretaris bezoekt Dordrecht voor gesprek over PFAS

Staatssecretaris Chris Jansen van Milieu heeft vrijdag een bezoek gebracht aan Dordrecht. Hij ging i...

Weer vraagt Chemours om een vergunning waarbij 'belangrijke informatie ontbreekt'

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een negatief advies gegeven over een aanvraag van...