"Ik werd gebeld door een mevrouw die vermoedde dat haar hond rattengif had gegeten", zegt dierenarts Kees Pellikaan maandagochtend tegen Rijnmond. "Dan is het even afwachten of het ook echt zo is."
Oudere honden
De vrouw had de korrels meegenomen. Vervolgens is Pellikaan gaan uitzoeken of het inderdaad rattenkorrels waren. "Ik heb op internet gekeken of ze overeen komen. Ook heb ik gebeld met het Nationaal Vergiftigingscentrum. Toen kwamen we tot de conclusie dat het wel zo moest zijn."
Het bleef niet bij één hond. De dierenarts moest vrij snel na de eerste hond nog een tweede behandelen. "We hebben beide patiënten laten braken. Gelukkig waren het honden op leeftijd, die eten niet zo snel van alles op. Wel vonden we bij allebei iets van de korrels."
Politie ingeschakeld
Volgens de dierenarts hadden de honden nergens last van. "Er zat bij allebei zo weinig in dat we niet verwachten dat ze iets krijgen." Zondag heeft Pellikaan een belletje gepleegd met de eigenaren en toen bleek ook alles nog onder controle. Maar de verschijnselen kunnen tot vijf dagen later nog optreden, dus hij blijft de honden in de gaten houden.
De honden waren allebei op dezelfde plek in Waal geweest, de eigenaren van de dieren kennen elkaar ook, weet Pellikaan. Ook de politie is er nog gaan kijken. Volgens de dierenarts zijn de korrels inmiddels opgeruimd.
'Hopen gif'
Of het er veel waren? "Ja, er lagen hopen gif. Dit is echt wel asociaal gedrag. Misschien is het gedumpt of het is een hondenhater, want het is op een plek gebeurd waar veel mensen de hond uitlaten."
Pellikaan is blij dat een van de hondeneigenaren haar verhaal snel deelde op sociale media. "Als die mevrouw niet aan de bel had getroffen, had ik het nu veel drukker gehad. Het is een supergoeie zet van haar geweest."
De korrels bleken op meerdere plekken in het gehucht langs de rivier de Lek te liggen, maar vooral op een plek waar veel mensen hun hond uitlaten. De dierenarts heeft de meegenomen korrels nog als bewijs in de koelkast liggen.