Dordrecht, Netherlands

Huizenprijzen blijven dalen in Nederland, Zuid-Holland net onder landelijk gemiddelde

De prijs van koopwoningen in Zuid-Holland is in het tweede kwartaal van 2023 met 5,2 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek. Landelijk daalden de bedragen die worden neergeteld voor koopwoningen met 5,5 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2022.
Trevyn van Houwelingen | 24 juli 2023 11:19 | Aangepast op 24 juli 2023 11:19
Landelijke daling
Niet alleen in Zuid-Holland dalen de huizenprijzen. Begin dit jaar werd al bekend dat er voor het eerst in negen jaar sprake was van een prijsdaling van 0,7 procent voor een gemiddeld koophuis in Nederland. In het tweede kwartaal van het jaar heeft die afname doorgezet en was in iedere provincie sprake van een daling. Die was met 8,7 procent het grootst in Utrecht en met 2,7 procent het kleinst in Zeeland. En niet alleen de huizenprijzen daalden, ook het aantal verkochte woningen ging omlaag. Het afgelopen half jaar wisselden bijna 85.000 woningen van eigenaar, een daling van 7 procent.

Over de gemeente Dordrecht zijn geen specifieke cijfers bekend bij het CBS, wel over Rotterdam. Daar nam de huizenprijs met 4,8 procent af, net iets minder dan het landelijk gemiddelde. In de stad Utrecht was de prijsdaling het hoogst, daar zagen huizenbezitters de waarde van hun woning met gemiddeld 12,3 procent afnemen.
Volgend jaar
Experts verwachten dat de daling in huizenprijzen tot in ieder geval midden 2024 door zal zetten. Daar geven zij een aantal redenen voor. Zo zorgt hoge inflatie in het hele eurogebied en een krapper monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) voor een flinke stijging in de hypotheekrente. Hogere rentes zorgen ervoor dat het budget van huizenkopers kleiner wordt, waardoor het waarschijnlijk is dat de huizenprijzen verder zullen dalen.

Ook zorgen veranderingen in de regelgeving voor woningen, waaronder de verhoging van de overdrachtsbelasting naar 10,4 procent, ervoor dat het rendement op beleggingswoningen af gaat nemen. Hierdoor zullen er minder woningen worden opgekocht door beleggers en wellicht ook meer woningen worden verkocht door deze groep. Het woningaanbod voor de reguliere huizenkopers neemt dus toe en dit zorgt waarschijnlijk voor dalende huizenprijzen.

Een derde reden is de aanhoudende hoge prijs voor energie. Daardoor nemen de totale woonlasten voor huizenkopers toe en is de verwachting dat potentiële kopers minder zullen bieden op een woning. Dit om de maandlasten op hun hypotheek te verlagen om de hogere energieprijzen per maand het hoofd te bieden.

Lees meer over:

Energieprijzen|Huizenmarkt|

Meest gelezen

Eerste prijs voor jong Dordts orkest, prestigieus podium lonkt

Erik van Krimpen | Redactie Streek 56 | 18 dec 2024 17:30

Drugslab opgerold: twee verdachten aangehouden

Redactie Streek 56 | 17 dec 2024 10:48

Lees ook

Vragen over jongerenwoningen Leerpark, 'maar klachten waren momentopname'

De Fractie van Waardhuizen en de VSP hebben vragen gesteld over de 333 jongerenwoningen op het Leerp...

Doorstoken kost kerk 150.000 euro: 'Moeilijke keus om dicht te gaan'

De gevolgen van de hoge energierekening zijn groot. Mensen raken in verschillende problemen door de ...

CDA en CU steunen wethouder Heijkoop en eisen compensatie voor opzeggen Gazprom-contract

Minister Jetten (Klimaat en Energie) moet gemeenten, die geld zijn kwijtgeraakt omdat ze onder druk ...

Sportboulevard krijgt uitstel van huurbetaling

De helft van de huur van de Sportboulevard van de maanden oktober tot en met december hoeft pas volg...

Zuinige Dordtenaren: Dordrecht zit onder prijsplafond voor stroom en gas

Het energiegebruik van Dordtenaren ligt onder het prijsplafond die het kabinet volgend jaar gaat inv...

Sportboulevard aan zijden draadje door extreme energieprijs: 'Sluiting desastreus'

De Sportboulevard aan de Karel Lotsyweg staat op omvallen nu de energieprijzen door het dak gaan. Al...