In de video worden de senioren geconfronteerd met verschillende scenario's. Een vrouw ontvangt een mail van een energiemaatschappij met de vraag of ze het achterstallige bedrag toch nog zou willen betalen. De video wordt dan gestopt en de deelnemers van de bijeenkomst krijgen dan tijd om te reageren op de situatie. Gaan ze het geld overmaken, ja of nee? De meeste bejaarden zijn het er met elkaar eens, ze willen het bedrag niet overmaken. Maar wat ze wel willen… “Mag het geluid wat harder?”
Honderden meldingen
Cybercriminaliteit komt vaker voor, volgens Wijkagent Jeroen Mierle voor cybercriminaliteit voor senioren. “Voor corona werden er honderd meldingen per week gemaakt van cybercriminaliteit, tijdens corona werden dat zevenhonderd meldingen per week en dus honderd meldingen per dag”, zegt de wijkagent. In Dordrecht kwamen er 160 meldingen per week binnen van cybercriminaliteit.
Niet alleen ouderen zijn slachtoffer van cybercriminaliteit, ook jongeren kunnen aan het kortste eind trekken. “In de leeftijdsgroep 20 a 30-jarige komt het ook vaak voor, maar dan bij het shoppen. Hier wordt alleen veel minder over gepraat”, zegt Martijn Vroom van de Veiligheidsalliantie Rijnmond en burgemeester van Krimpen aan den Ijssel.
Verkommeren en verpieteren
Volgens hem is de impact alleen groter bij de senioren. “Hun vertrouwen in de bank, in hun telefoon, hun vertrouwen in digitale dingen gaat dan zo achteruit dat ouderen nog verder verkommeren en verpieteren”, legt Vroom uit. “Veel mensen schamen zich en durven er niet over te praten”, voegt politieagent Mierle eraan toe.
Om zo veel ouderen bewust te maken van de gevaren van het internet wordt de films straks door andere delen van het land getoond.