Dordrecht, Netherlands

In deze 'PFAS-moestuinen' wordt vervuilde grond vervangen: 'Heel blij mee'

Voor eigenaren van vervuilde moestuinen in de regio glooit er licht aan de horizon. Drie vervuilde tuintjes worden de komende maanden op proef schoongemaakt zodat veilig groenten en fruit telen en eten weer mogelijk is. "Ik wil niet een 'PFAS-shot' tot me krijgen.”
Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 18 juli 2024 15:36 | Aangepast op 18 juli 2024 15:36
Wie over het terrein van de Vereniging Organische Tuin (VOT) in Papendrecht loopt, valt één ding op: overal in de tuintjes staan bakken waar bijvoorbeeld sla in wordt geteeld. Niet voor niks, want eigenaren van deze moestuinen hebben het advies om het eten van groenten en fruit uit de tuin af te wisselen met groenten en fruit uit de winkel. Het percentage van de PFAS-stof PFOA is in de tuin twee tot drie keer hoger dan de norm.

Bakken met teelaarde
Toen dat bekend werd, kozen verschillende moestuinders ervoor om bakken te maken met teelaarde, zónder vervuilde grond erin. "Maar als je aardappels wilt telen, moet je dat natuurlijk niet in dit laagje doen. Die moeten echt de grond in, dan is dit geen oplossing", legt voorzitter Dick Naafs van de moestuinvereniging uit.

De rechter stelde het in Dordrecht gevestigde chemiebedrijf Chemours, dat tot 2012 PFOA uitstootte, vorig jaar deels aansprakelijk voor de milieuschade door vervuiling met PFAS. Begin deze maand werd daarom een 'schoonmaakplan' opgesteld. De chemiereus trekt daar de portemonnee voor.

Geen groenten, maar bloemen
Sinds Naafs weet dat zijn moestuin is vervuild, eet hij helemaal niets meer uit zijn tuin. "Ik had altijd groenten en aardappelen, maar dat wilde ik niet meer eten. Toch verwachtte ik dat Chemours wat ging opruimen, dus in de tussentijd heb ik bloemen gezaaid."
De proef wordt op drie plekken gedaan, zoals in Wijngaarden Corrado Francke
Die gedachte bleek te kloppen, want het complex is één van de drie moestuinen waar de 'schoonmaakproef' wordt gedaan. "Daar ben ik heel blij mee”, zegt Naafs, die hoopt dat hij volgend jaar weer in schone aarde kan telen.

Hekjes en bomen
In de Papendrechtse moestuin, waar alle lappen grond nog verhuurd zijn, wordt dertig centimeter vervuilde grond vervangen door een schone laag. Dat betekent wel dat het complex - tenminste, dat zou je zeggen - eerst flink op de schop moet vanwege alle hekjes, bomen en wintergroenten die in de grond staan. Naafs weet echter nog niet wat er in de komende maanden allemaal moet verdwijnen.

De proef wordt gedaan op drie verschillende plekken. Naast de ‘medium’ vervuilde moestuin in Papendrecht gaan wordt er ook vervuilde grond vervangen in Sliedrecht (in een zwaar vervuilde particuliere tuin) en in Wijngaarden (op het licht vervuilde complex van Tuinvereniging Wingerden). In Wijngaarden zit nog wel een addertje onder het gras: het bruggetje bij de toegang lijkt niet geschikt voor vrachtauto’s die de schone grond komen brengen.

‘Wij maken ons geen zorgen’
Het oudere echtpaar uit Sliedrecht, dat hemelsbreed een paar honderd meter van Chemours woont, eet overigens nog wél groenten uit eigen vervuilde tuin. Vijf dagen in de week, om precies te zijn. “Ik ben 76, wij maken ons geen zorgen”, zegt de mannelijke bewoner, die graag anoniem wil blijven.
De moestuin van het echtpaar (beneden) vlakbij Chemours (boven) Corrado Francke
Waarom hij dan toch meedoet aan de proef? “Als ze het niet gevraagd hadden, had ik zelf niks ondernomen. Het wordt mij aangeboden en dan moet ik het niet laten gaan. Ik vind het goed dat het onderzocht wordt”, zegt de man, terwijl hij als lunch een bord met aardappelen en worteltjes naar binnen werkt. Uiteraard uit eigen tuin.

Halve meter schone grond
Over een paar maanden wordt in zijn tuin een schone laag grond van vijftig centimeter gezet. Volgens de onderzoekers moet de wekelijkse inname van PFAS dan dalen tot het niveau van moestuinen die niet in de buurt van PFAS-uitstoters zoals Chemours liggen.

Hoe het echtpaar zich voorbereidt op de maanden waarin ze niet uit hun tuin kunnen eten? “We zorgen dat we nu meer in de vriezer doen”, luidt het nuchtere antwoord. “Meer kan ik er niet van maken, maar ik doe er wel aan mee.”

Meest gelezen

Politie zoekt trio na gewelddadige aanval op kermisbezoekers in Dordrecht

Tristan Kans | Bureau Rijnmond | 15 nov 2024 14:29

Live op YouTube RTV-Ridderkerk: Sinterklaasintocht 2024

Redactie Streek 56 | Jasmijn Thomassen | 16 nov 2024 09:00

Hoera, Sinterklaas is er weer! Zo zag de intocht in Dordrecht eruit

Corrado Francke | Redactie RTV Dordrecht | Stijn van der Poel | 16 nov 2024 15:58

Lees ook

Groot onderhoud aan historisch pand Grotekerksbuurt: ‘Alles is nu stabiel’

Het pand aan de Grotekerksbuurt 16 in Dordrecht, waarachter afgelopen zomer een vaarverbod gold, is ...

Met een draaiorgel en tomeloze energie brengt dit duo ouderen in beweging

Henk en Jennie zijn voor vele ouderen in Hardinxveld-Giessendam goede bekenden. Ondertussen zijn ze ...

Donderdag op TV Dordrecht: bouwen met natuur

In een nieuwe aflevering van Zeespiegels gaan we van de Noordwaard in de Biesbosch naar de Zandmotor...

‘Dordtse’ ark van Noach te koop: ‘Geen gemakkelijke beslissing’

De grote houten replica van de ark van Noach staat te koop. Sinds 2012 lag het schip een aantal jaar...

Overval op klaarlichte dag bij supermarkt, verdachte ontkomt

Een man heeft donderdag op klaarlichte dag een overval gepleegd bij een Aldi-filiaal in Dordrecht. H...

Lokbus moet ondermijning zichtbaar maken: ‘Meld signalen, want alleen dan kunnen wij drugscircuits opsporen'

Een nagebootste drugsbus inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht bewust maken van ondermijning en drugscrim...