Keesmaat, bekend van de actiegroep ‘Gezondheid voor Alles’, begrijpt dat sommige informatie vertrouwelijk is. “Maar dit is een beetje de omgekeerde wereld”,
schrijft Keesmaat, die vooral boos is dat Chemours via een schikking van een miljoenenbedrag verdere vervolging en strafbaarheid wilde ontlopen.
‘Moedig jong raadslid’
Schilt krijgt ook steun van Gerard Bosman, die in 2016 een gooi deed naar het lijsttrekkerschap van de landelijke PvdA. “Bizar dat zoiets geheim wordt verklaard. Moedig jong raadslid en partijgenoot”,
schrijft hij op X, voorheen Twitter. Wel krijgt Bosman direct tegengas: “Bizar dat jij dit gedrag goedkeurt.”
PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim vindt het “niet correct” wat Schilt heeft gedaan, maar heeft er wel “alle begrip voor”. Bij meteoroloog Gerrit Hiemstra gaat het nieuws tegen het rechtvaardigheidsgevoel in. “Ik begrijp niet waarom geheimhouding in dit geval specifiek afgesproken moest worden.”
Aangifte blijft in stand
De Dordtse burgemeester Wouter Kolff, die donderdag via zijn woordvoerder liet weten dat de aangifte in stand blijft.
Via X laat Kolff weten: “Het is belangrijk dat als de gemeente een rechtszaak aanspant tegen een bedrijf, dat daar in beslotenheid over kan worden gesproken met de eigen gemeenteraad. Anders staat het belang van de gemeente en alle inwoners juist op het spel.”
Verder benadrukt Kolff dat hij verplicht is aangifte te doen. “Het verstoort een lopende rechtszaak vanuit de gemeente. Het lijkt stoer, maar het is buitengewoon onverstandig en daarnaast een misdrijf.”
Daad opgebiecht
Donderdag werd duidelijk dat de 21-jarige Schilt de vertrouwelijke informatie naar Zembla had gelekt. Aan het begin van de week biechtte hij zijn daad op aan de Dordtse PvdA-fractie en aan burgemeester Kolff. Na overleg met zijn partij besloot hij om zijn functie neer te leggen.
Het Openbaar Ministerie moet nu besluiten of het overgaat tot strafrechtelijke vervolging.