Dordrecht, Netherlands

Kabinet wil dat RIVM onderzoek doet naar gezondheidseffecten Chemours

Het kabinet wil dat het RIVM onderzoek gaat doen naar chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Demissionair staatssecretaris Heijnen schrijft aan de Tweede Kamer dat het RIVM eerst in kaart gaat brengen hoe een onderzoek naar de effecten van het bedrijf op de gezondheid er precies uit zal zien en welke vragen beantwoord moeten worden.
Rijnmond | 26 oktober 2023 12:30 | Aangepast op 26 oktober 2023 11:14
Het RIVM deed eerder onderzoek naar de effecten van staalproducent Tata Steel bij IJmuiden. Nu gaat het instituut met Chemours aan de slag, maar daar spelen wel ander soort vragen. "Dat heeft te maken met dat bij Chemours ook moet worden gekeken naar uitstoot van jaren terug, in plaats van alleen de huidige uitstoot", legt een woordvoerder uit. De soort stof die wordt bekeken is ook anders, aangezien het nu om PFAS gaat. "Dat is een ingewikkelde stof, omdat het uit duizenden andere stoffen bestaat."

De demissionair staatssecretaris zegt dat zij wil dat specifiek gekeken wordt naar de vragen en zorgen van omwonenden en overheden zoals gemeenten en provincie "zodat het onderzoek echt voor de regio wordt gedaan", zegt Heijnen.

Landelijk programma
Omwonenden begrijpen de staatssecretaris niet helemaal. "Er is toch al duidelijk wat voor effecten het heeft? Namelijk dat we niet meer in die gebieden kunnen zwemmen en niet kunnen eten uit de moestuinen daar in de buurt", zegt Joop Keesmaat. Volgens Meta Kamphuis is duidelijk dat het giftig is voor de natuur: "Dat hebben we in Amerika al onderzocht." Het voelt voor de bewoners eerder als een stap terug dan vooruit.

Bewoners voelen meer voor een bevolkingsonderzoek, in het bijzonder gericht op de gezondheidseffecten. Maar het RIVM zegt dat bijvoorbeeld bloed afnemen van mensen in de omgeving nu en voorlopig niet aan de orde is.

De woordvoerder zegt wel dat er al een landelijk programma loopt naar de stof PFAS, aangezien het in heel Nederland zit. "De omgeving van Chemours en het gebied rondom de Westerschelde wordt daar ook in meegenomen, alleen ligt de focus daar dus niet op."

Strafrechtelijk onderzoek
Inmiddels loopt er een strafrechtelijk onderzoek vanuit het Openbaar Ministerie naar het chemiebedrijf in Dordrecht. Aanleiding is onder meer de aangifte die advocaat Bénédicte Ficq namens zo'n vierduizend mensen deed tegen het bedrijf en de leidinggevenden.

De bewoners beschuldigen het bedrijf ervan vanaf 1967 tot nu opzettelijk PFAS in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater te hebben gebracht. Bij het onderzoek van justitie wordt ook gekeken of leidinggevenden aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Lees meer over:

Chemours|

Lees ook

Leidingbreuk bij Chemours leidt tot aangifte: 'Het moet een keer stoppen'

Meta Kamphuis, omwonende van het Dordtse chemiebedrijf Chemours, heeft aangifte gedaan naar aanleidi...

Kamervragen over lekkage Chemours: gevolgen voor gezondheid?

De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld na de lekkage bij Chemours afgelopen dinsdag. ...

Chemours lekt gevaarlijke stof na leidingbreuk

Een onderdeel van chemiebedrijf Chemours heeft korte tijd tetrafluorethyleen gelekt. Deze zeer zorgw...

Staatssecretaris bezoekt Dordrecht voor gesprek over PFAS

Staatssecretaris Chris Jansen van Milieu heeft vrijdag een bezoek gebracht aan Dordrecht. Hij ging i...

Weer vraagt Chemours om een vergunning waarbij 'belangrijke informatie ontbreekt'

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een negatief advies gegeven over een aanvraag van...

Civiele rechtszaak in aantocht tegen Chemours wegens PFAS-uitstoot

Adviesbureau Pelican Key Legal Consultancy (PKLC) hoopt in februari 2025 een rechtszaak aan te spann...