Dordrecht, Netherlands

Kermisdorp Sliedrecht verknocht aan de Powerpolyp 'Bye bye, zwaai, zwaai'

In de stromende regen zie je de kermis vanaf de dijk opdoemen in het centrum van Sliedrecht op het Burgemeester Winklerplein. Het winkelend publiek loopt stoïcijns langs de dreunende muziek van de attracties. Zij parkeren hun auto en doen de boodschappen.
Redactie Streek 56 | Luc Nieuwenhuijzen | 19 juni 2024 12:30 | Aangepast op 19 juni 2024 12:30
De kermis is deze druilerige dinsdag vooral het terrein van basischooljeugd. Rond half 4 loopt het terrein langzaam vol met kinderen. In hun handen hebben ze een pinpas of muntgeld dat ze kunnen uitgeven aan attracties en spelletjes op één van de laatste dagen van dit evenement. De kermis in Sliedrecht is al meer dan 25 jaar een begrip in het dorp.

Midden op de kermis staat de zogenaamde ‘Powerpolyp’. Voor de Man-Bijt-Hond-kijker van weleer roept deze attractie ongetwijfeld herinneringen op. Het is een soort octopus die ronddraait. De mensen in de Powerpolyp worden begeleid door de stem van Edwin Vader, de eigenaar van de attractie en organisator van de kermis.
Edwin Vader start zijn attractie Streekomroep 56
In zijn kassahok zit hij achter de microfoon, vergezeld door zijn hond die ligt te slapen op een kleed met panterprint. Tussen het afrekenen en besturen door rookt hij een sigaret. “De kermis in Sliedrecht is bijzonder, omdat het in het centrum is”, vertelt hij. Ondertussen start hij de attractie.

“Bye bye, zwaai, zwaai fijne rit en tot ziens!” De bezoekers beginnen enthousiast te gillen. De regen houdt Sliedrecht niet tegen. “We draaien een goede kermis. Alleen vandaag regent het. Ik sta hier al 25 jaar. Sliedrecht is echt kermisminded”, vertelt Vader terwijl hij een trekje van zijn sigaret neemt.
Bij de botsauto’s is het niet druk, maar er kan in ieder geval gereden worden. Tussen de kinderen valt één volwassen man op. Hij draagt een gewatteerde, donderblauwe jas. Op zijn neus staat een grote gouden bril. Door het gebrek aan uitdaging lijkt het hem een goed idee om in te rijden op de rij geparkeerde botsauto’s. Het wordt door de vingers gezien door de attractie-eigenaar.

Even verderop wacht een oma op haar kleindochter. Zelf is ze geen fan van de kermis, maar voor kleindochterlief doet ze bijna alles. “Ze vroeg of ik meeging in een attractie. Nou dat gaan we niet doen. Ga maar lekker met een vriendinnetje”, zegt ze. “Ik ben zelf gelovig en ik zie wel dingen die ik niet vind horen, maar voor inwoners is dit erg goed.”
Er is ook een nieuwe attractie dit jaar op de kermis. Dat is de attractie van Steven Borchers. De zogeheten ‘Buggybaan’ is een attractie voor de kleinste bestuurders. De attractie bestaat uit een politie- en brandweerauto; een heftruck, een treintje en een Amerikaanse jeep.

De attractie staat aan de rand van de kermis tussen de verzonken containers. Toch is Borchers tevreden. “Het liep lekker door deze hele week. Ik sta hier met mijn hele schoonfamilie. De kermis is altijd leuk.”

Terwijl de kermisexploitanten terugkijken op een geslaagde week, is het rondje in de botsauto’s voorbij. De man die tegen de geparkeerde botsauto’s aan stond te beuken stapt uit en loopt naar de ‘Powerpolyp’. Daar rekent hij af bij Edwin Vader en gaat hij zitten in de attractie. In de stromende regen wacht hij rustig af tot Vader zegt: ‘Bye bye, zwaai, zwaai, fijne rit en tot ziens!’.

Meest gelezen

Steekpartij op middelbare school in Dordrecht, verdachte (16) aangehouden

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 13 sep 2024 17:29

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07

Lees ook

Gemeente buigt zich over de vraag: jacht of geen jacht?

De gemeente Dordrecht wil dat wildbeheereenheid (wbe) Hoeksche Waard het recht krijgt om te jagen in...

Gemeente Ridderkerk gaat bijna 100 zieke bomen kappen

De gemeente Ridderkerk kapt bomen voor de veiligheid. Het gaat dit jaar om 96 bomen die helaas niet ...

Stadsgidsen laten zich bijpraten door archeologen, nieuwe informatie verwerkt in wandeling

Recentelijk archeologisch onderzoek naar de Dordtse stadsmuur heeft nieuwe feiten aan het licht gebr...

Extreem lerarentekort Drechtsteden: zij-instromers bieden de oplossing

Sinds de scholen weer van start zijn, wordt het lerarentekort in het basis- en voortgezet onderwijs ...

1 op de 5 bezoekers Dordtse milieustraat komt niet uit die gemeente

Een groot deel van de mensen die zijn grofvuil brengt bij het afvalbrengstation van de HVC in Dordre...

Gerben rent 739 kilometer op WK: ‘Het voelde als zes dagen vakantie’

Hij had last van zijn knie, moest overgeven en sliep dwars door de wekker heen. Daarnaast waren er d...