E., die met een psychotische stoornis kampt, beschuldigt Fierens in de mails van fraude en belangenverstrengeling. Het leidde in ieder geval tot opmerkelijk nieuws, want Fierens' benoeming als wethouder in Hendrik-Ido-Ambacht werd begin dit jaar door 12 van de 23 gemeenteraadsleden tegengehouden. Daardoor werd hij niet de opvolger van André Flach, die naar de Tweede Kamer was vertrokken.
Niet meewerkend
Tijdens een inleidende zitting in de Dordtse rechtbank donderdag werd duidelijk dat E. weigerde mee te werken aan onderzoek van het NIFP, dat psychiatrische behandeling biedt aan mensen in detentie. "Meneer beschouwt zichzelf als iemand die misstanden aan de kaak stelt", verduidelijkt zijn advocaat. "Hij heeft hier in toenemende mate aandacht voor gevraagd."
Als de verdachte over 'grote schandalen binnen het OM' begint, onderbreekt zijn advocaat hem. Even later gebeurt doet ook de rechter dat, als E. zegt dat hij 'als een of andere psychopaat' wordt bestempeld.
Bedreiging burgemeester Gorinchem
De zelfbenoemd klokkenluider wordt er ook van verdacht de Gorcumse burgemeester Reinie Melissant te hebben bedreigd. Dat gebeurde op 11 maart van dit jaar. "Ik ruk de kop van de burgemeester eraf", zou hij in een telefoongesprek (MEEJ WIE DAN)hebben geroepen. "Als dat niet gebeurt, dan doe ik dat eigenhandig."
E. is ook in deze situatie niet de boosdoener, beweert hij. "Pertinent onwaar", noemt de Gorcumer de vermeende bedreiging. Vervolgens begint hij over 'meerdere schandalen' in de gemeente, zoals plaatsgenoot Marco van Boxtel die met zijn hond in een tentje onder de kerk woont. "Dat heeft zelfs het Rijnmond-nieuws gehaald", benadrukt hij.
Contact- en locatieverbod
De rechter heeft genoeg gehoord. "Er zijn te weinig handvaten om recidive (herhaling van strafbaar gedrag, red.) te voorkomen", zegt ze. Patrick E. krijgt naast de zorgmachtigingsprocedure onder meer een contactverbod met Fierens en Melissant, plus een locatieverbod voor het gemeentehuis van Gorinchem.
Daarnaast wil het OM dat E. vanwege zijn stoornis wordt opgenomen in een kliniek. Al zijn de wachtlijsten lang: de rechter gaat mee in die wens, omdat ze de kans op herhaling van stalking en bedreiging groot acht. En teleurgesteld of niet: E. verlaat de zaal met een handkusje richting het publiek in de zaal.