“Het vraagt ontzettend veel van ondernemers, van gezinnen, van de zorg, van de veiligheidsregio en de GGD, noem maar op. We zijn er allemaal ongelooflijk klaar mee, maar dat kunnen we ons nog niet permitteren”, zegt Kolff.
In het afgelopen jaar hebben ruim 1600 mensen uit Zuid-Holland zuid met corona in het ziekenhuis gelegen. 408 mensen zijn overleden. En hoewel het aantal besmettingen in februari af nam, lijkt het aantal nu weer te stijgen. “We doen er alles aan om zo snel mogelijk terug te gaan naar hoe we gewend waren met elkaar te leven. Maar de ruimte die het virus toelaat is nog heel erg beperkt.”
Toch zegt Kolff blij te zijn dat er in ieder geval wat meer ruimte komt voor de ondernemers. Vanaf woensdag mogen die op afspraak weer klanten ontvangen. Grootwinkelbedrijven hebben aangegeven hier niets in te zien. Twee personen per keer ontvangen levert hen niet op. Kolff: “Heel veel winkeliers zijn hier toch bij gebaat. Nu kunnen ze weer klanten ontvangen, zei het met beperkingen en op afspraak. Het feit dat dit voor het grootwinkelbedrijf nog niet de oplossing is, betekent niet dat het wel een oplossing is voor veel kleinere winkels. En die zijn hier toch wel heel blij mee.”
Kolff benadrukt wel dat er nog veel moet gebeuren en dat de ondernemers op steun moeten kunnen blijven rekenen. “We hebben van het begin af aan gezien dat het kabinet behoorlijk stevig compenseert voor ondernemers. Maar dat was wel een heel generiek pakket,” zegt de burgemeester. Hij dringt er dan ook bij aan om, nu we een jaar verder zijn, meer naar oplossingen op maat te kijken. Veel ondernemers komen nu in de problemen bij het uitbetalen van het vakantiegeld aan medewerkers, ook voor maanden dat die niet gewerkt hebben. “Daar moet het Rijk even goed naar kijken.” Daarnaast vindt Kolff dat de Belangdienst het terugbetalingstermijn bij schulden moet verlengen. “Daar is een termijn van drie jaar voor gesteld. Ik zou die veel ruimer willen zien. Zodat ondernemers straks even op adem kunnen komen als ze straks weer open mogen.”
Ook pleit hij ervoor dat de lasten als gevolg van de corona-crisis eerlijker worden verdeeld. “Er zijn heel veel mensen die heel veel hebben bespaard het afgelopen jaar, maar ondernemers hebben geen omzet kunnen draaien en moeten hun medewerkers wel betalen. Je krijgt dat nooit 100 procent rechtgebreid, maar het moet wel een stuk rechter kunnen dan nu.”