“Inderdaad, het is een maand geleden dat de koningsspil in een nieuw lager gezet kon worden”, zegt Theo Oostenrijk, voorzitter van de molenstichting. “Daarna moest er tussen de spil en enkele grote tandwielen nog wat gefinetuned worden; dat kostte ook meerdere dagen. Daarna kwamen de feestdagen. Toen alles klaar was, stonden de molenaars in de startblokken om dát te doen dat ze in de molen het liefste doen: malen op de wind! Dát is hun vak. Echter bleek dat de omstandigheden op de stelling hen bijna doorlopend verhinderden te kunnen draaien.”
Versleten voegen
Het probleem wordt veroorzaakt door de restauratie van de voegen van de molen. Bij een controle bleken die erg slecht te zijn en dringend vervangen te moeten worden. “Vanwege het uitzagen van de voegen in het deel van de molen onder de stelling, ligt er óp de stelling zeil met daarop planken”, vertelt Oostenrijk. “Dat is voor de werklui fijner, maar de molenaar moet de kap met de wieken regelmatig verzetten. Dan draait hij aan het kruirad en loopt tegelijkertijd achteruit. Als dan de vloer glad is (nat of bevroren zeil) of oneffen (planken liggen niet aaneengesloten op het zeil), dan wordt dat snel onveilig. De molenaars besluiten nu ter plekke of de wieken kunnen draaien en of er gemalen kan worden. Vaak proberen ze wel even te draaien om de benodigde zakken meel en mixen op de wind van boven en van beneden naar de vulzolder te luien (takelen).”
Let op de blauwe vlag
Wie de molen wil bezoeken, moet goed kijken of de blauwe vlag in top staat. Dan is de molenaar aanwezig en kan men naar boven. “Vaak echter is wél onze molengids aanwezig, in ieder geval op de woensdagmiddagen in januari en februari; zodat de molen tóch beklommen kan worden. Als je de molen in wilt op zaterdag, bel dan voor de zekerheid naar de molen: 078-6310001. De molenwinkel is gewoon op de vaste dagen open. Ook kan het zijn dat door vakanties het rooster niet voorziet dat er een molenaar is.”