Kamphuis is ervan overtuigd dat Chemours verantwoordelijk is voor de gezondheidsproblemen in haar eigen kringen en de omgeving. Ze heeft al jarenlang gevochten tegen de schadelijke gevolgen van de uitstoot van het bedrijf en is nu vastbesloten om actie te ondernemen.
Gezondheidsproblemen en verlies van dierbaren
Kamphuis heeft volgens haar persoonlijk veel verloren door de schadelijke stoffen die vrijkomen bij Chemours. "Ik heb mijn beide ouders en mijn partner verloren aan kanker. Op mijn 45ste ontdekte ik dat ik zelf al jarenlang met die ziekte rondliep", vertelt Meta. Ze vermoedt dat de vervuiling van Chemours hier direct mee te maken heeft. "Het is genoeg. Het moet stoppen. Ik ben er van overtuigd dat alles te maken heeft met wat er hier rondom dit bedrijf gebeurt."
De leidingbreuk van vorige week, waarbij een giftige stof vrijkwam, heeft bij Meta de maat vol doen lopen. "Dit is niet de eerste keer dat het misgaat, en het zal zeker niet de laatste zijn als we niets doen," zegt ze fel. Het tetrafluorethyleen dat ontsnapte, is een ZZS, wat betekent dat het ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de omgeving. "Het is een stof die schadelijk is voor de lucht, het water en de bodem."
Hoogleraar toxicologie Jacob de Boer van de Vrije Universiteit van Amsterdam en expert op het gebied van PFAS,
zei vorige week bij Rijnmond echter dat er geen acuut gevaar dreigde door het lek. "Het gaat om een vluchtige stof die makkelijk verwaait. Er stond veel wind tijdens het ongeval waardoor de gassen snel zullen verdunnen."
De stof tetrafluorethyleen is een hulpstof in het proces bij het maken van teflon. Volgens De Boer is 45 kilo wel een grote hoeveelheid. "In het water mag slechts 2 kilo per jaar geloosd worden", aldus de toxicoloog.
Wekelijkse 'emmertjesprotesten' bij Chemours
Naast haar aangifte is Kamphuis al vanaf dag één een actieve deelnemer aan de protesten bij Chemours. Elke zaterdag is ze te vinden bij de poort van het chemiebedrijf, waar ze samen met anderen haar stem laat horen. Komende zaterdag staat het 250ste protest op de planning.
"Mensen denken misschien dat het geen zin heeft wat we doen, maar dat is absoluut niet waar. We laten zien dat we niet stilzwijgen, dat we ons verzetten tegen wat hier gebeurt," zegt Kamphuis.
Ze roept anderen op om zich aan te sluiten: "De gemeente wil ons weghebben, maar juist daarom moeten we sterker staan en ons verzetten. We zouden juist met zo veel mogelijk mensen aangifte moeten te doen en aansluiten bij de protesten."
Bij het wekelijkse protest worden er emmers vol zand voor de poort van Chemours gezet, als symbool van de stilstand en de vervuiling die het bedrijf veroorzaakt. "Dit is onze manier om duidelijk te maken dat het genoeg is. Het bedrijf heeft al te lang onze gezondheid en ons welzijn op het spel gezet", zegt Kamphuis. Het emmertje zand is niet alleen een protestmiddel, maar ook een oproep aan anderen om de stilte te doorbreken en zich uit te spreken tegen de vervuiling.
"Het moet nu echt stoppen", zegt ze vastberaden. "Onze gezondheid en ons leven zijn belangrijker dan de winst van dit bedrijf."
Bekijk hier de reportage met Meta: