Dordrecht, Netherlands

Lente in de lucht: zeearenden broeden al in de Biesbosch

In zeearend in vlucht Foto: Harm Blom
Officieel moeten we wachten tot 21 maart, maar de zeearenden in de Biesbosch wachten niet op de lente. Er zijn al twee broedgevallen ontdekt, laat Staatsbosbeheer weten.
Marjolein Vos | 12 maart 2024 13:28 | Aangepast op 12 maart 2024 13:28
Het is niet vreemd dat de grote vogels, met een spanwijdte tot 2,5 meter, juist onze omgeving uitkiezen om te nestelen; de Biesbosch is rustig en zit vol vis. Daardoor is het ook in de winter een belangrijke overwinteringsgebied. De afgelopen maanden zijn er meer dan 15 zeearenden gesignaleerd. Dat is best bijzonder, want lange tijd werden ze in de winter maar zelden gezien in Nederland.

De winterrustperiode, die loopt van 1 november tot 1 maart, garandeert in grote mate de nodige rust. In de rustgebieden, waar niet gevaren mag worden zie je de arenden slapen, rusten, naar voedsel zoeken en met elkaar rondhangen. “Dat deden ze deze winter veelal in drie verschillende 'pubergroepen' van elk 3-6 vogels”, legt een van de boswachters van Staatsbosbeheer die werken in de Biesbosch uit. “Deze groepen bestaan uit onvolwassen arenden van 1-3 jaar oud. In deze groepen leren en socialiseren de arenden en dat vergroot hun kans om de winter te overleven.”

“De overwinterende zeearenden komen niet alleen uit de Biesbosch. Dankzij ring- en zenderonderzoek van Werkgroep Zeearend Nederland weten wij dat er jonge zeearenden vanuit het hele land in de Biesbosch komen overwinteren. Soms zitten daar ook vogels bij uit Duitsland. Dankzij het zenderonderzoek kunnen wij enkele vogels zelfs exact in het gebied volgen. Dat geeft ons als beheerder de handvatten om rekening te houden met slaapplaatsen en nieuwe territoria.”

Nu de winterrustperiode voorbij is, is het tijd om te gaan broeden. En dat wordt in de Biesbosch dus nu al gedaan. Volgens de Vogelbescherming zijn er nu ongeveer 20 tot 30 broedparen in Nederland. Het ziet er dus goed uit voor de zeearenden. Dat was in 2021 wel anders. Toen waaiden twee nesten van de vogels uit de bomen en kwam er geen nageslacht uit de Biesbosch.


Het duurt gemiddeld 38 dagen voordat een ei uitkomt. De kuikens kunnen binnen drie maanden vliegen, maar worden nog zeker een maand langer gevoerd door hun ouders. Via de webcams van Beleef de Lente kun je live meekijken hoe dat eraan toegaat. Alleen staan die dit jaar niet in Dordt maar in Friesland.

Lees meer over:

Biesbosch|Zeearenden|

Meest gelezen

Overval gepleegd door groep jongeren

Redactie Streek 56 | Jasmijn Thomassen | 27 nov 2024 12:04

Lees ook

Wolf naar de Biesbosch? 'Kwestie van tijd'

De Biesbosch is een plek in onze regio waar de wolf zich prima thuis kan voelen. Dat stellen onderzo...

Uitbreiding Nieuwe Dordtse Biesbosch: natuuroevers, graslanden en duizenden kilo's grond

Het Dordtse natuurgebied de Nieuwe Biesbosch wordt uitgebreid. De komende maanden wordt een laatste ...

Honingbijen verjagen wilde bij in de Biesbosch: 'Leg regels op'

Er is een bijenprobleem in de Biesbosch in Dordrecht. Driekwart van de honingbijen snoept daar de ne...

Na vijf jaar filmen is nieuwe film over de Biesbosch af

Het begon allemaal met een bever. Documentairemaker Bas Kakes werkte vijf jaar geleden aan een film ...

Eindelijk is het zover: de 'beverBuzz' gaat de weg op

Het was nog even proefrijden deze woensdag, maar vanaf zaterdag 6 juli is het zover. Tot en met 1 se...

Pasgeboren reekalf gespot door camera in Dordtse Biesbosch

Er is een reekalf gespot in de Biesbosch in Dordrecht. Dat is te zien op één van de twaalf camera’s ...